Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Tuesday, September 6, 2011

Wasiat : Anak hartawan Islam bakal hidup melarat

KUALA LUMPUR: Ramai anak hartawan dan jutawan Islam di negara ini bakal berdepan kehidupan melarat sekiranya bapa mereka gagal menulis wasiat atau hibah (hadiah) harta dimiliki, kata Pengerusi Sukarelawan Peguam (SukaGuam), Datuk Khairul Anwar Rahmat.

Beliau berkata, ia berlaku apabila si mati hanya mempunyai anak perempuan, anak angkat lelaki atau kedua-duanya yang tidak diwasiatkan hartanya kepada mereka, sekali gus menyaksikan keluarga berbalah, bahkan ia menjadi punca bencana.

“Melihat keadaan ini juga, saudara lelaki si mati turut mengambil bahagian dalam perebutan harta pusaka berkenaan dan paling malang, ia akan berlarutan hingga satu generasi ke generasi tanpa penyelesaian.

“Bagi mengelakkan ia berlaku, amat penting bapa menulis wasiat atau hibah untuk anak mereka sama ada perempuan mahupun anak angkat menerusi peguam atau Amanah Raya Berhad (Amanah Raya).

“Apabila wasiat dimuktamadkan maka tidak timbul tuntutan harta oleh saudara lelaki si mati. Bagaimanapun, menurut Islam saudara lelaki si mati mempunyai hak ke atas harta pusaka itu mengikut sistem faraid,” katanya, semalam.

Malah pada Konvensyen Pewarisan Harta Islam dan Pelancaran Daftar Wasiat Malaysia, beberapa tahun lalu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz, berkata RM40 bilion hartanah dan wang tidak dituntut disebabkan isu pewaris yang tidak dapat diselesaikan.

Daripada jumlah itu, RM38 bilion adalah hartanah bangsa Melayu yang terdiri daripada tanah, bangunan, wang simpanan di institusi kewangan, koperasi, Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP), Tabung Haji, koperasi-koperasi dan Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Khairul Anwar berkata, SukaGuam baru-baru ini menyelesaikan kes tuntutan RM10 juta ahli perniagaan bergelar Tan Sri berlarutan lapan tahun selepas dituntut saudara lelakinya apabila si mati tidak menulis wasiat kepada empat anak perempuan serta seorang anak angkat lelaki.

No comments: