Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, September 19, 2011

Pewarna merah tua daripada serangga cochinealSEORANG peladang menuai serangga cochineal menggunakan bilah-bilah logam.


IA hanyalah serangga kecil yang bersaiz seperti pepijat. Serangga yang dikenali dengan nama cochineal dan berguna untuk menghasilkan pewarna merah tua semula jadi itu mula diternak oleh para pengusaha di Kepulauan Canary di Sepanyol.

Warna merah pekat yang dihasilkan oleh serangga yang berbentuk bujur itu diperoleh daripada asid yang dilepaskan oleh serangga berkenaan untuk menghalau pemangsa.
Serangga/kumbang cochineal betina
"Kebanyakan jualan cochineal digunakan oleh industri makanan dan kosmetik. Ada juga digunakan di dalam industri tekstil," kata Juan Cazorla, seorang ahli biologi yang cuba menggalakkan pembiakan serangga berkenaan di sebuah pulau di Lanzarote.

"Kami cuba untuk mendidik pengusaha di pulau ini cara-cara untuk menggunakan pewarna merah dalam produk kraf tangan mereka bagi meningkatkan nilai produk-produk berkenaan.

"Kami juga mengiklankan pewarna semula jadi ini dalam kalangan pelukis di negara-negara lain seperti Perancis, Britain, Turki dan Amerika Syarikat (AS)," katanya.

Calorza, yang bekerja dengan pertubuhan Milena bagi meningkatkan penghasilan cochineal berkata, pengusaha memerlukan kira-kira 3 sehingga 3.5 kilogram (kg) cochineal untuk menghasilkan sekilogram cochineal kering yang menjadi bahan asas untuk membuat pewarna berkenaan.
Tempat tinggal

Serangga berkenaan yang bersaiz kira-kira enam milimeter (mm) atau kurang suku inci panjang, mungkin disalahertikan dengan tompokan putih kecil pada permukaan daun-daun pokok kaktus yang menjadi tempat tinggal mereka.
Kumbang cochineal yang telah dikeringkan
Ia makan getah pada daun-daun pokok berkenaan dan mampu merebak secara semula jadi ke seluruh kawasan ladang tetapi para petani memudahkan proses itu dengan menanam tanaman mereka secara teratur bagi memudahkan proses persenyawaannya.

Cochineal diletakkan di atas daun-daun berkenaan supaya ia melekat pada daun tersebut. Selepas 60 hingga 70 hari kemudian serangga berkenaan sudah cukup matang untuk dituai dengan menggunakan bilah-bilah logam.
Proses pembiakkan/penternekan cochineal
Selepas 10 hingga 20 hari proses mengering, ia akan diletakkan di dalam beg dan disimpan, kadangkala sehingga setahun sebelum pewarna merah tua dapat diekstrak untuk digunakan sebagai pewarna semula jadi untuk kegunaan produk-produk yang tidak sesuai dengan pewarna sintetik.

Usaha sama penternakan cochineal di kawasan membangun Mala-Guatizaberjaya mengeksport sebanyak 20,000kg Lanzarote kering ke kilang di Jerman untuk membuat pewarna merah tua untuk industri makanan pada April 2010.

Walaupun dilihat mempunyai potensi yang bagus, penternakan cochineal pada zaman pra-Columbia Mexico telah merosot sejak beberapa tahun kebelakangan ini di Kepulauan Canary.
PATI warna merah ini diperoleh daripada serangga cochineal.

"Dalam pengetahuan saya terdapat kira-kira 30 hektar ladang penternakan di sini, terutamanya di rantau membangun Mala-Guatiza," kata Cazorla.

"Mereka menghasilkan antara 2,000 hingga 3,000kg cochineal kering setiap tahun, jauh berbeza dibandingkan dengan hasil yang diperoleh pada tahun 1980 iaitu sebanyak 14,000kg," katanya.

Harga rendah

Pengusaha di Kepulauan Canary berdepan dengan detik-detik sukar untuk bersaing dengan Peru. Peru merupakan pembekal utama yang mampu memenuhi permintaan bahan pewarna berkenaan di kebanyakan negara di dunia diikuti Chile, Bolivia dan Mexico.

Cochineal kering dijual di Jerman pada tahun 2010 pada harga 50 euro kg (RM215) kata Cazorla, tetapi 15 tahun lalu di Kepulauan Canary para pengusaha sukar menjual hasil mereka kerana harga yang jauh lebih rendah ditawarkan Peru, katanya.

Penghasilan cochineal kekal sebagai perniagaan keluarga kerana hanya sedikit keuntungan diperoleh daripadanya.

Pertubuhan Milena bagaimanapun menggalakkan penternakan serangga berkenaan untuk meningkatkan jumlah kedatangan pelancong ke ladang-ladang mereka.

No comments: