Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Thursday, September 22, 2011

Chong Wei melangkah mudah ke pusingan kedua

JAGUH perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei menepati ramalan awal apabila mudah untuk mara ke pusingan kedua Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Jepun 2011.

Tampil selaku pemain pilihan pertama kejohanan, Chong Wei tidak berdepan halangan sukar untuk menundukkan pemain perseorangan England, Rajiv Ouseph 21-13, 21-13 pada aksi pusingan pertama kejohanan yang berlangsung di Tokyo semalam.

Kemenangan tersebut dianggap sangat penting buat pemain No. 1 dunia itu dalam usaha memburu kejuaraan keempat pada kejohanan yang telah berusia 30 tahun itu pada edisi kali ini.

Ia juga sebagai langkah permulaan serta suntikan semangat buat Chong Wei yang dijangka berdepan musuh tradisinya, Lin Dan dari China andai berjaya melayakkan diri sehingga ke pentas final.

Pada aksi pusingan kedua hari ini, Chong Wei, 29, bakal berdepan perseorangan China, Wang Zhengming yang layak selepas mengenepikan cabaran Wong Wing Ki dari Hong Kong 23-21, 21-13 dalam satu lagi aksi pusingan pertama semalam.

Sementara itu, beregu utama negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong turut mengikut jejak langkah Chong Wei mara ke pusingan kedua selepas mengenepikan cabaran Saeki Hiroyuki-Taohata Ryota dari Jepun 21-10, 21-8.

Terbuka Jepun kali ini sangat penting buat Kien Keat-Boon Heong dalam usaha memulihkan semula reputasi mereka selepas kecundang di tangan pasangan Korea Selatan, Jung Jae Sung-Lee Yong Dae pada aksi suku akhir China Master minggu lalu.

Menanti beregu No. 4 dunia itu pada pusingan kedua hari ini ialah pasangan Yoshiteru Hirobe-Kenta Kazuno dari Jepun yang menewaskan pasangan Belanda, Ruud Bosch-Koen Ridder 21-19, 21-8.

Turut beraksi cemerlang pada aksi pusingan pertama semalam ialah beregu kedua negara, Goh Wei Shem-Lim Khim Wah yang mara selepas membenam cabaran Kim Ki Jung-Shin Baek Choel dari Korea selatan 22-20, 21-19.

Wei Shem-Khim Wah bakal berdepan tugas getir pada aksi pusingan kedua apabila dijadual menentang beregu China, Chai Biao-Guo Zhendong.

No comments: