Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, September 24, 2011

Pegawai FAM tak tahu buat kerja : 'Bukan Cardiff nak tumpang populariti Safee'

p/s 1 : Yang pastinya Pegawai FAM tidak tahu buat kerja.

p/s 2 : Pegawai FAM tidak mahu buat kerja, tetapi pada masa yang sama mereka yang sebenarnya mahu menumpang populariti Safee Sali. FAM sepatutnya membantu dan bukan menyalahkan orang lain. Jika Safee gagal di Cardif City mereka yang patut dipersalahkan dahulu sepatutnya FAM.

p/s 3 : ADAKAH FAM MASIH RELEVAN UNTUK BOLASEPAK MALAYSIA

SEANDAINYA ada yang mendakwa bahawa kelab England, Cardiff City hanya mahu menumpang populariti penyerang sensasi Harimau Malaya, Safee Sali (gambar) bagi meraih publisiti percuma di sini, anda silap.

Bagi pemilik Cardiff, Datuk Chan Tien Ghee, tohmahan itu ternyata menyedihkan dan ia boleh 'membunuh' semangat kesukanan bola sepak.

Isu permit kerja yang disensasikan segelintir pihak kononnya Cardiff seolah-olah 'tidak ikhlas' dalam usaha menjadikan Safee sebagai pemain pertama Malaysia beraksi di England juga mengguris hati ahli perniagaan itu.

Menurut Tien Ghee, beliau hairan apabila peluang yang diberikan Cardiff kepada Safee bagi membentuk kariernya sebagai pemain bola sepak langsung 'tidak dipandang' sesetengah pihak, berbanding isu negatif tersebut.

"Kami berusaha sedaya upaya mahu membantu pemain negara seperti Safee supaya mendapat pendedahan menjalani latihan bersama pemain-pemain Cardiff, ini penting bagi peningkatan karier mereka.

"Malah, seorang lagi pemain iaitu Safiq Rahim juga pernah memberitahu saya betapa dia hanya mahu beraksi di sana di atas keupayaannya sendiri, bukankah itu lebih penting (daripada mensensasikan isu permit kerja)," katanya kepada Kosmo! semalam.

Kosmo! semalam melaporkan jaminan Tien Ghee yang akan berusaha sedaya upaya membantu penyerang kelahiran Kajang, Selangor itu menya- rung jersi The Bluebirds meskipun dilaporkan berdepan masalah permit kerja.

Antara jaminan beliau termasuklah meminjamkannya untuk beraksi seku- rang-kurangnya setahun di kelab lain di Eropah sebagai salah satu syarat mendapatkan permit kerja, itupun jika aksi Safee berjaya memikat pengendali Cardiff, Malky Mackay.

Selain Safee, Cardiff yang diambil alih oleh Tien Ghee bersama rakan perniagaannya, Tan Sri Vincent Tan yang juga rakyat Malaysia sejak Mei tahun lalu juga dilaporkan berminat memberikan peluang yang sama kepada Safiq.

Ketika ditanya mengenai dakwaan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad yang mendakwa kelabnya tidak merujuk isu permit kerja itu kepada badan induk seperti mana dila- porkan akhbar tempatan kelmarin, Tien Ghee memberitahu,

"Isu ini sepatutnya tidak timbul kerana pemergian Safee telah diketahui oleh (Timbalan Presiden FAM) Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan jurulatih (Datuk K. Rajagobal), surat rasmi juga telah dihantar.

"Bagi saya, ada baiknya kita melihat dahulu sejauh mana keupayaan Safee memikat Mackay. Ketika ini kami hanya menunggu 'lampu hijau' daripada beliau.

"Malah, dakwaan mengatakan kami menumpang populariti Safee juga tidak berasas. Jika benar kami mahukan publisiti, sudah tentu kami menanda- tangani pemain-pemain luar seperti David Beckham," katanya.

Dalam pada itu, semasa ditanya mengenai peluang Safee menyarung jersi Cardiff, Tien Ghee memberitahu, sega- lanya terpulang kepada Mackay.

"Bila akan diumumkan (sama ada Safee menyarung jersi Cardiff ataupun tidak), kami tunggu keputusan Mac- kay," katanya.

Safee yang menjalani ujian pemili- han bersama The Bluebirds sejak seminggu lalu selepas mendapat pelepa- san daripada kelabnya, Pelita Jaya, kini kembali menjalani latihan ringan bersama rakan-rakan sepasukannya yang berjaya mara lebih jauh selepas mene- waskan Leicester City 7-6 menerusi penentuan sepakan penalti pada pusi- ngan ketiga Piala Liga, Rabu lalu.

No comments: