Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Tuesday, September 13, 2011

Britain : Polis serbu kem hamba zaman moden

SEBUAH penempatan gipsi di Greenacre, Britain yang diserbu polis kelmarin
bagi membebaskan 24 orang yang dijadikan hamba.

LONDON, Britain - Polis Britain menyelamatkan 24 buruh paksa dengan memberkas empat lelaki dan seorang wanita dalam satu serbuan kelmarin, lapor sebuah akhbar semalam.

Sindiket perhambaan manusia itu terbongkar selepas pihak berkuasa menyerbu sebuah kem perkhemahan karavan di Greenacre di sini yang dihuni etnik gipsi iaitu kaum yang tidak tinggal tetap tetapi menggembara ke seluruh Eropah.

Sekitar 200 anggota polis yang menyerbu lokasi tersebut menemui 24 lelaki terbabit yang dikurung seperti haiwan dalam beberapa karavan kotor, kandang anjing yang penuh dengan najis dan kotak besar.

Semua mangsa itu yang kepala mereka dibotakkan, diumpan ke lokasi tersebut dengan dijanjikan pekerjaan tetap dan masa depan yang lebih cerah.

Namun, selepas tiba di lokasi itu, mereka dikurung dan dipaksa melakukan pelbagai kerja berat termasuk membersihkan timbunan konkrit oleh pihak ketiga yang mengupah sindiket berkenaan.

Sindiket tersebut mengenakan bayaran lebih murah berbanding mengupah kontraktor untuk melakukan kerja-kerja berat itu.

"Lelaki-lelaki di kem tersebut berada dalam keadaan daif dengan mereka dikurung di tempat yang kotor dan sempit," kata Ketua Inspektor, Sean O'Neil yang mengetuai serbuan itu.

Menurutnya, sesiapa yang ingkar atau cuba melawan akan dipukul dan dibiarkan kebuluran.

Jelas pegawai polis berkenaan, seorang lelaki didapati dijadikan hamba zaman moden di tempat itu selama 15 tahun manakala seorang lagi ditemui dengan pakaiannya mengandungi najis anjing

Polis menyerbu lokasi tersebut selepas melakukan pemerhatian selama beberapa bulan berpandukan maklumat daripada beberapa buruh paksa yang berjaya melarikan diri.

Ekoran penangkapan kelima-lima suspek berkenaan, polis percaya pihaknya telah dapat mematahkan kegiatan sindiket perhambaan manusia yang berasal dari Ireland. - Agensi

No comments: