Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Wednesday, September 21, 2011

Cardiff City : Safee beri impak positifSELEPAS lebih seminggu menjalani ujian pemilihan bersama Cardiff City, kehadiran Safee Sali (gambar) ternyata memberikan impak yang cukup positif terhadap skuad bimbingan Malky Mackay itu.

Apa tidaknya, selain dijadikan pilihan utama untuk diuji berbanding penyerang lain sepanjang sesi latihan, ketajaman penyudah Safee kini dikatakan mula meniti di bibir peminat The Bluebirds.

Apa yang pasti, fenomena yang berjaya dicetuskan Safee di Indonesia ketika mewakili Pelita Jaya sebelum ini juga dijangka 'menjangkiti' peminat fanatik Cardiff yang begitu terdesak mahukan pembaharuan di bahagian serangan.

Ia turut diakui sendiri oleh pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim yang optimis penggempur berbisa Harimau Malaya itu mampu memberikan impak positif kepada Cardiff sekiranya terpilih.

Menurutnya, ia dapat dilihat apabila peminat tempatan yang menyokong perjuangan Safee selama ini kini mula menunjukkan minat terhadap Cardiff berbanding kelab-kelab utama England lain yang telah lama popular di Malaysia.

"Malah, jangan tidak percaya, Safee juga antara ikon Malaysia yang cukup dikenali di Indonesia sebaik menyarung jersi Pelita Jaya sebelum ini.

"Sebelum ini, rakyat Indonesia hanya kenal Datuk Siti Nurhaliza, Amy Search dan (watak) Upin Ipin sahaja. Justeru, tidak mustahil Safee juga boleh mencetuskan fenomena yang sama serta mencuri perhatian peminat Cardiff sekiranya terpilih," katanya.

Selepas menjalani ujian di Cardiff sehingga 27 September ini, Safee dikhabarkan akan kembali semula ke tanah air bagi membantu bekas pasukannya, Selangor dalam aksi Piala Sultan Selangor (PSS) 2011 menentang Singapura empat hari kemudian.

Safee juga masih mendapat kepercayaan pengendali skuad kebangsaan, Datuk K. Raja- gobal menentang Australia dalam perlawanan persahabatan pada 10 Oktober depan.

Bagaimanapun, Zakaria tidak mahu Safee hanyut dengan populariti bersifat sementara, sebaliknya menuntut anak kelahiran Kajang, Selangor itu memberikan komitmen yang cukup tinggi semasa sesi latihan.

"Bagi saya, yang paling penting Safee terpilih mewakili Cardiff terlebih dahulu.
"Justeru, saya mahu Safee menutup mulut pengkritik yang menyangka dia diberikan layanan istimewa sepanjang berada di sana, selain membuktikan kredibilitinya sebagai penyerang yang selama ini dinanti-nantikan Cardiff," katanya.

No comments: