Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, September 10, 2011

Tradisi : Keunikan tradisi etnik Islam Kosovo

Tradisi gusti minyak
PESERTA perlu menjatuhkan lawan masing-masing sebelum diumumkan sebagai pemenang.DI sebuah perkampungan Gornje Ljubinje, selatan Kosovo, sekelompok etnik Islam mempunyai cara tersendiri untuk mengekalkan budaya dan identiti mereka.
Bendera Kosovo
Walaupun acara berkhatan dalam kalangan kanak-kanak lelaki diadakan pada setiap tahun tetapi, namun sekali dalam lima tahun acara berkhatan di kampung itu akan dianjurkan secara besar-besaran.

Kosovo Regional Locator Map

Kosovo
Festival untuk acara tersebut akan diadakan selama empat hari berturut-turut. Walaupun, tiada satu catatan sahih sejak bila ia mula diadakan tetapi, penduduk di Gornje Ljubinje menyatakan festival tersebut sudah dimulakan sejak ratusan tahun lalu.

DUA orang peserta gusti minyak sempat menari sambil mengikut alunan muzik di hadapan penonton.

Menurut salah seorang penduduk di situ Arif Kurtishi, selain untuk memeriahkan perkampungan, festival tersebut juga diadakan bertujuan bagi mengumpul derma membantu keluarga miskin yang tidak mampu untuk mengadakan majlis berkhatan bagi anak lelaki mereka.

Ujar Arif, salah satu acara yang paling menarik perhatian dan ditunggu-tunggu ramai ialah gusti minyak yang merupakan pertarungan dalam kalangan lelaki muda.PELBAGAI makanan tradisi juga akan dihidangkan untuk tetamu dalam festival berkhatan itu.Para pemuda yang menyertai pertandingan tersebut akan berlawan tanpa memakai baju dengan setiap badan mereka akan dilumurkan dengan minyak. Bertarung satu lawan satu, peserta perlu menjatuhkan lawan mereka untuk diisytiharkan pemenang.

Selain acara gusti minyak, beberapa acara lain sepanjang pesta itu termasuklah persembahan muzik tradisional, tarian dan perlawanan tarik tali.

No comments: