Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, September 5, 2011

Bola Sepak : Selangor lancar misi julang Piala Malaysia


BARISAN pemain Selangor giat menjalani latihan di Padang SUK, Shah Alam semalam.

SELANGOR melaungkan amaran awal kepada barisan pencabar mereka dalam kempen Piala Malaysia musim ini.

Misi 'Piala Malaysia ke-33' dilancarkan semalam dengan matlamat utama untuk merampas kembali piala berprestij itu daripada genggaman penyandang juara, Kelantan.

Bagi merealisasikan misi tersebut, jurulatih Selangor, K. Devan menuntut agar kesemua barisan pemainnya menampilkan rentak permainan terbaik pada kempen Piala Malaysia yang telah memasuki edisi ke-85.

Bagaimanapun, Devan tidak mahu anak-anak buahnya dibuai dengan rekod cemerlang skuad Gergasi Merah pada kempen Piala Malaysia.

Beliau percaya jika mereka terlalu yakin atau beraksi sambil lewa, tidak mustahil Selangor akan kecewa lagi musim ini.

"Banyak aktiviti dilakukan menjelang Piala Malaysia, salah satu daripadanya adalah misi ini (Piala Malaysia ke-33), di mana saya nampak kami dapat satu semangat yang baik dalam pasukan.

"Ini juga telah menyedarkan semua pihak bahawa setiap aktiviti yang kita buat selama ini telah menyedarkan pemain bahawa seriusnya pihak pengurusan (Selangor) untuk menjulang Piala Malaysia musim ini," kata Devan ketika ditemui di majlis pelancaran misi 'Menjulang Piala Malaysia ke-33' di Padang SUK, Shah Alam, Selangor semalam.

Sementara itu, ketua pasukan Selangor, Amri Yahyah menyeru rakan-rakan sepasukannya agar tampilkan aksi yang terbaik sepanjang saingan Piala Malaysia 2011.

"Semua pemain kini mempunyai semangat berkobar-kobar untuk menjulang Piala Malaysia.

"Ini kerana ia merupakan satu-satunya piala yang tinggal untuk tahun ini dan kami akan bekerja keras untuk merealisasikan misi kali ini.

"Kami sedar lawan yang menanti kami sepanjang kempen Piala Malaysia kali ini tidak akan memberikan laluan mudah, tetapi kami bertekad menampilkan aksi konsisten dan terbaik," ujarnya.

Katanya, Selangor kini sudah cukup bersedia untuk aksi pembukaan menentang pasukan berstatus kelab, T-Team di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam esok.

"Saya harap bantuan daripada rakan-rakan sepasukan untuk saya menamatkan kemarau gol seterusnya memberi permulaan baik kepada Selangor," kata Amri.

p/s : Peminat Selangor harap kota bagai dikata.....................

No comments: