Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Thursday, September 1, 2011

Kesihatan : KKM sahkan Malaysia bebas virus H5N1

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan Malaysia masih bebas daripada jangkitan virus selesema burung H5N1 yang dikhuatiri merebak semula seperti dilaporkan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kelmarin.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai (gambar), berkata sehingga kini, pihaknya tidak menerima sebarang laporan berhubung mutasi virus itu daripada mana-mana negara rantau ini mahupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Menurut beliau, sama ada laporan itu benar atau tidak, KKM sejak awal sudah pun mengambil langkah memantau sekiranya wujud perubahan H5N1 di negara ini dari semasa ke semasa.

“Seperti mana kita sedia maklum, H5N1 memang memberi kesan negatif yang terlalu tinggi malah peluang untuk hidup amat tipis jika dijangkiti.

“Kita akan menyiasat perkara ini secara mendalam dan sekiranya didapati wujud, tindakan segera akan diambil bagi memastikan ia tidak menular lebih teruk,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan sumbangan kuih raya kepada pegawai dan kakitangan Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini sempena Aidilfitri, semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Perubatan 1 HKL, Dr Lailanor Ibrahim dan Ketua Jabatan Kecemasan HKL, Datuk Dr Abu Hassan Assaari Abdullah.

Kelmarin, FAO melaporkan virus itu sudah muncul di Vietnam dan China, baru-baru ini.

Sementara itu, Liow berkata, KKM akan membuat permohonan kepada Kementerian Kewangan bagi mendapatkan peruntukan tambahan sebanyak RM45 juta bagi meningkatkan kelengkapan dan peralatan di HKL dalam usaha menaik taraf hospital penuh sejarah itu.

“Peruntukan ini tidak termasuk menambah bilangan lot tempat letak kereta di HKL menerusi parkir bertingkat menjelang akhir tahun ini.

“KKM yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan meluluskan permohonan ini kerana beliau sendiri sudah sedia maklum keadaan di HKL yang perlu dinaik taraf,” katanya.

No comments: