Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Thursday, September 1, 2011

‘Tak pelik’

p/s 1 : Memang penulis tak pelik, sebab sudah faham.

p/s 2 : Yang peliknya, kenapa masyarakat tidak belajar untuk memahami, tetapi belajar menjadi pelik, pelikkannnnn!?

p/s 3 : Tu belum cerita lagi pasal makna berkhalwat yang sebenar, sebab kita punya makna berkhalwat ialah berdua-duaan di tempat yang sunyi (makna sebenar ialah duduk/mengasingkan diri berseorang sambil bermunajjat kepada Allah SWT), he he he biaselah!! orang kita, cakap ikut sedap lidah.....

KUALA LUMPUR: Tindakan mengasingkan diri dengan cara mendekatkan diri kepada Allah adalah tindakan positif dan sewajarnya dilakukan individu yang mengalami masalah dalam kehidupan mereka.

Pensyarah Pusat Pengajian Psikologi & Pembangunan Manusia, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Wan Azreena Wan Jaafar berkata, cara seseorang mengatasi masalah adalah berlainan mengikut keselesaan mereka. Wujud sesetengah individu yang akan pergi membeli-belah atau makan dengan banyak sekiranya mengalami tekanan dan ada juga yang suka diam serta memendam perasaan.

“Seseorang yang mengalami masalah pasti akan mengalami tekanan dan kesannya, mereka akan menggunakan cara berdaya tindak terhadap masalah iaitu seperti menyendiri, pergi membeli-belah dan makan dengan banyak.

“Jika mereka selesa dengan cara itu, ia tidak menjadi masalah terutama pergi ke rumah Allah dan melakukan ibadat untuk mendapatkan petunjuk serta mencari ketenangan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan pelakon dan pengacara, Jimmy Shanley Salleh yang berkelana membawa diri menunaikan umrah di Makkah, sekali gus menyambut 1 Syawal bersendirian di Tanah Suci itu.

Pemergiannya ke sana berikutan hasrat untuk berhari raya bersama insan bergelar isteri dan anaknya tidak kesampaian selepas masalah pergolakan rumah tangga yang dialami.

Wan Azreena berkata, tindakan sedemikian tidak pelik kerana dia masih bertindak dalam keadaan waras.

“Jika ikutkan kisah Nabi Muhammad pun Baginda akan mengasingkan diri ke Gua Hira untuk mendekatkan diri kepada Allah dan ia ternyata sesuatu yang positif.

“Ini kerana, bagi seorang Muslim, pengakhiran usaha yang dilakukan untuk mencari ketenangan dan jalan penyelesaian kepada sesuatu masalah adalah berserah kepada kuasa Allah,” katanya.

No comments: