Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Wednesday, August 10, 2011

Sejuta pemandu telah guna Lebuh raya LATAR

 

LATAR; PEMANDANGAN dari udara Lebuh raya Latar yang
telah dibuka sejak 23 Jun lalu.p/s : Pasti ramai akan terlupa akan jalan lama Sg Buloh-Kuala Selangor dan jalan lama Rawang-Batang Berjuntai-Kuala Selangor

KUALA LUMPUR - Lebuh Raya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (Lebuh Raya LATAR) telah mencatatkan satu juta pengguna bagi laluan itu selepas pembukaannya pada 23 Jun lalu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Lumpur-Kuala Selangor Expressway Bhd. (KLSEB), Amran Amir, sehingga 31 Julai lalu sebanyak satu juta pemandu telah melalui empat tol plazanya.

KLSEB merupakan pengendali lebuh raya berkenaan.

"Lebuh raya itu sudah pastinya telah membuktikan kewujudannya dalam menghubungkan banyak bandar baharu dan perkampungan seperti Rawang, Selayang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.

Tambah beliau, lebuh raya berkenaan telah mencergaskan senario ekonomi dalam membuka wadah bagi laluan yang lebih mudah, menjimatkan masa dan cekap daripada segi penggunaan bahan bakar.

"Kami yakin bahawa lebuh raya LATAR akan terus dimanfaatkan sepenuhnya," tambah beliau.

Lebuh Raya LATAR menghubungkan Kuala Lumpur menerusi Taman Templer dengan Ijok di Kuala Selangor menerusi laluan sepanjang 33 kilometer dalam hanya 18 minit.

No comments: