Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, August 7, 2011

Kuasa Otak manusia telah ke tahap maksimum : Tiada lagi manusia lebih bijak

LONDON: Sekumpulan penyelidik berpendapat ‘kuasa otak’ manusia sudah mencapai kemuncaknya dan secara fizikal tidak mungkin mereka boleh menjadi lebih bijak lagi.

Penyelidik Universiti Cambridge berhujah, sekiranya ingin menjadi lebih bijak, otak manusia perlukan sejumlah besar kuasa dan oksigen tambahan yang tidak mungkin dapat dimiliki. Manusia mencipta penisilin, kapal angkasa lepas, komputer malah jantung palsu dan banyak lagi.

Oleh itu, mereka berkata, menghasilkan sesuatu yang lebih baik selepas ini tidak mungkin. Penyelidik dari universiti terbabit turut menganalisis terhadap struktur otak dan mengenal pasti jumlah tenaga yang digunakan dalam sel terbabit.

Simon Laughlin, profesor saraf berkata: “Kami menjalankan ujian bahawa otak perlu menggunakan tenaga untuk berfungsi dan ini memerlukan sesuatu yang lebih besar menyebabkan prestasi manusia terbatas.

“Banyak tenaga diperlukan untuk mempunyai kuasa berfikir tinggi kerana bagi otak untuk memahami sesuatu yang baru ia perlu berterusan mengaitkan maklumat daripada sumber berbeza.

“Ini bermakna, wujud had kepada berapa banyak maklumat yang dapat kita proses kerana ia memerlukan kuasa yang tinggi,” katanya lagi.

Saintis lain pula mendakwa bahawa ‘pendawaian’ otak atau rangkaian ‘fiber’ mengaitkan kawasan berbeza dengan yang lain tidak boleh menjadi lebih baik.

Mereka mendakwa, proses berkenaan memerlukan lebih banyak kuasa tambahan untuk menjadi lebih lancar. Jadi, tidak hairanlah mustahil bagi manusia untuk memilikinya, sekali gus kita tidak boleh menjadi lebih bijak lagi.

Tambahan lagi, faktor usia yang menyaksikan manusia menjadi buncit atau gemuk juga boleh menyebabkan otak manusia mengecil.

No comments: