Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Wednesday, October 5, 2011

550 pelajardi Selayang terima komputer riba 1Malaysia

SELAYANG: Seramai 550 orang pelajar cemerlang daripada 11 sekolah menengah sekitar Taman Templer dan Rawang bertuah kerana masing-masing menerima sebuah komputer riba 1Malaysia, di sini semalam.

Membabitkan perbelanjaan lebih RM 500,000, setiap pelajar turut mendapat jalur lebar prabayar percuma bagi membolehkan mereka mengakses Internet untuk tujuan pembelajaran tanpa mengira tempat dan masa.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Taman Templer, Datuk Subahan Kamal, berkata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memperuntukkan satu juta komputer riba sejak tahun lalu untuk diagihkan kepada pelajar sekolah menengah yang kurang berkemampuan dan 11,198 buah untuk Selangor bagi fasa 2.

“Dalam hal ini, Pejabat Pelajaran Daerah Gombak mengenal pasti 550 pelajar yang berkelayakan untuk mendapat komputer riba berkenaan. Ia sebagai motivasi kepada pelajar terbabit untuk belajar lebih tekun, sekali gus meningkatkan prestasi pelajaran mereka.

“Namun, saya menasihatkan mereka supaya menggunakan komputer berkenaan dengan sebaiknya dan tidak menyalahgunakannya termasuk leka melayari facebook ataupun dijual,” katanya.

Sehubungan itu, Subahan meminta kerjasama pihak sekolah untuk memantau pelajar terbabit termasuk mengadakan aktiviti yang membolehkan mereka membawa komputer berkenaan ke sekolah.

Sementara itu, Mohd Ismail Ali, 16, pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Darul Ehsan berasa gembira kerana mendapat komputer riba pertamanya.

“Saya sangat gembira mendapat komputer ini. Saya akan menggunakannya sebaik mungkin lebih-lebih lagi ketika ini banyak kerja sekolah yang memerlukan komputer dan Internet,” katanya.

No comments: