Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Tuesday, October 25, 2011

Kadar beli telefon bimbit meningkat

p/s : Terdapat 34.7 juta pengguna telefon bimbit di Malaysia, selepas tolak 7juta kanak-kanak bawah 12 tahun, ini bermakna seramai 13 juta rakyat mempunyai lebih dari satu telefon bimbit, mengalahkan Norway dan Korea Selatan sebagai negara pengeluar telefon bimbit???PERANTI digital semakin diperlukan pengguna untuk memenuhi keperluan maklumat dan gaya hidup semasa.


PETALING JAYA - Kadar pembelian telefon pintar dan komputer tablet telah menunjukkan momentum yang signifikan di negara ini, menurut The Nielsen Company (Malaysia) Sdn. Bhd. (Nielsen Malaysia), firma penyedia analisis dan maklumat global.

Menurut Pengarah Perkhidmatan Pelanggan dan Penyelidikan Pengguna Nielsen Malaysia, Luca Griseri, pemilikan telefon pintar dijangka berganda sehingga mencecah kepada 89 peratus dalam tempoh 12 bulan akan datang berbanding 48 peratus pada masa ini, manakala komputer tablet disasarkan mencecah 75 peratus daripada 18 peratus sekarang.

"Pengguna hari ini melihat peranti digital tersebut sebagai alat penting, khususnya ketika berada di luar rumah, dalam memenuhi keperluan maklumat dan kandungan dalam kehidupan seharian mereka," katanya pada sidang akhbar berhubung Laporan Pengguna Digital Asia Tenggara 2011 - Edisi Malaysia di sini semalam.

Laporan tersebut mengkaji trend teknologi dan Internet dalam corak penggunaan dan pembelian pada masa hadapan dalam pasaran tempatan.

Sejumlah 1,321 orang responden yang berusia 15 tahun ke atas telah mengambil bahagian dalam kajian yang diadakan di antara bulan Jun dan Julai lalu itu.

Griseri menjelaskan, laporan tersebut turut menunjukkan bahawa 63 peratus dalam kalangan pengguna digital yang dikaji memilih Internet sebagai sumber maklumat pilihan mereka dan 46 peratus lagi melihat Internet sebagai sumber maklumat yang paling dipercayai.

Beliau turut mendedahkan, 53 peratus pengguna digital di negara ini melayari Internet setiap hari dengan kadar purata 19 jam dan 48 minit seminggu berada dalam talian.

Susulan permintaan kukuh terhadap teknologi baharu di negara ini, beliau berkata, Malaysia berada di landasan yang betul ke arah menjadi sebuah ekonomi digital menjelang tahun 2020.

Menurutnya, Program Transformasi Digital atau Digital Malaysia akan mengubah tingkah laku pengguna terhadap peranti dan teknologi terkini, namun demikian pembekal perkhidmatan telekomunikasi dan kerajaan perlu bekerjasama bagi menyediakan infrastruktur dan keupayaan rangkaian yang berkaitan.

Griseri menambah, daripada aspek kadar penembusan Internet dan penggunaan teknologi baharu, Malaysia masih di belakang Singapura dan Thailand ekoran kekurangan infrastruktur.

No comments: