Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, October 23, 2011

Hospital dan klinik awam akan beri bil terperinci kepada semua pesakit tahun depan

MUAR - Kerajaan akan mengeluarkan bil kepada semua pesakit yang mendapatkan rawatan di klinik dan hospital awam mulai tahun hadapan.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, bil berkenaan dikeluarkan bagi meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai kos sebenar dan jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan.

"Pemberian bil rawatan itu bukan bermakna rakyat perlu menjelaskan bil tersebut sebaliknya membolehkan orang ramai membuat perbandingan mengenai kos sebenar dan subsidi yang telah disalurkan kerajaan.

"Kita akan menyenaraikan setiap perkhidmatan dan berapa nilai harganya. Kita hendak beritahu yang dengan membayar pendaftaran sebanyak RM1, sebanyak 99 peratus lagi kos perubatan kerajaan bayar dalam bentuk subsidi.

"Mulai tahun hadapan, kita akan bagi bil rawatan kepada semua pesakit supaya mereka tahu dan memahami nilai sebenar subsidi yang telah diberikan," katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Maklumat Klinikal Kesihatan Pergigian (OHCIS) di perkarangan Klinik Kesihatan Maharani, di sini semalam.

Menurut Tiong Lai, beliau akan mengemukakan cadangan tersebut dalam mesyuarat Kabinet akan datang. Bil rawatan itu akan diberikan kepada pesakit yang menerima rawatan di wad, klinik dan hospital.

Sementara itu, Tiong Lai memberitahu, kementeriannya akan memperluaskan sistem OHCIS iaitu perisian bersepadu maklumat pesakit pergigian ke seluruh negara mulai tahun hadapan.


Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

No comments: