Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Friday, October 28, 2011

Melompat peluk penyelamat

LABIS: Kesan tapak kaki dan ranting pokok dipatahkan menjadi petunjuk kepada penemuan lima warga asing yang tersesat kira-kira 24 jam di Hutan Lipur Sungai Bantang, Bekok di sini, sebelum seorang daripada mereka terbunuh akibat serangan jantung.

Renjer Jabatan Perhutanan, Husin Abdul Latif, 38, berkata dia serta dua rakan mengesan bekas tapak kaki dan ranting pokok yang dipatahkan selepas melepasi lokasi operasi yang dihentikan pada jam 12 tengah malam, kelmarin.

“Ketika itu, gerak hati saya kuat mengatakan kami akan menemui mangsa. Kami melaungkan nama mangsa sebelum menemui mereka jam 10.50 pagi (semalam), kira-kira tujuh kilometer dari pintu masuk utama hutan lipur pada kedudukan 365 meter dari aras laut,” katanya.

Mangsa yang mati akibat serangan jantung ialah Chris Birchill, 42, dari Australia manakala empat rakan ekspedisinya yang selamat dikenali sebagai Jonathan, 43, dan Alan Chadwich, 38, (Australia), Marc Linneger, 38, (Afrika Selatan), dan James Fraser, 40, (United Kingdom).

“Sebaik ditemui, seorang daripada mangsa yang selamat melompat dan memeluk kami sebelum mengucapkan terima kasih dalam bahasa Melayu,” kata Husin. Husin dan dua lagi rakannya pasukan pertama yang menemui kelima-lima mangsa selepas lebih dua jam operasi mencari dan menyelamat siri ketiga dijalankan bermula jam 9 pagi semalam.

Menurut Husin, dia dan dua rakan mengesan bekas tapak kaki dan ranting pokok yang dipatahkan selepas melepasi lokasi operasi yang dihentikan pada jam 12 tengah malam, kelmarin.

“Ketika itu, gerak hati saya kuat mengatakan kami akan menemui mangsa dan ia menjadikan kami semakin bertenaga untuk meneruskan pencarian,” katanya.

Menurut Husin yang sudah 16 tahun berkhidmat sebagai renjer Jabatan Perhutanan, mereka menyertai kumpulan pertama, namun bergerak sedikit ke depan berbanding anggota lain.

“Dua pelancong itu melompat kegembiraan sebaik ditemui dan kedua-duanya tidak putus mengucapkan terima kasih kerana berusaha mengesan mereka.

“Kami dibawa ke lokasi mereka berteduh dan mendapati mayat Chris diletakkan di dalam khemah dan ditutup dengan kanvas.

“Tiga anggota bantuan dipanggil bagi membantu membawa mereka ke sebuah anak sungai untuk menunggu pasukan lain tiba,” katanya.

Menurut Husin, mangsa memaklumkan mereka ada mendengar suara dan melihat suluhan lampu suluh pasukan penyelamat malam kelmarin, namun jeritan balas mereka tidak didengari.

Husin berkata, berdasarkan peralatan dibawa mangsa, beliau berpendapat mereka mungkin merancang berkhemah di hutan berkenaan lebih daripada dua hari.

“Namun, disebabkan Chris mengalami serangan jantung, mereka mungkin memutuskan untuk berhenti di lokasi berkenaan selepas gagal mencari jalan keluar,” katanya.

No comments: