Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, October 30, 2011

Pejuang Negara : Wasiat pejuang akhirnya tertunai

p/s : Mereka memang layak menerima penghormatan negara, kerana telah berjuang mempertahankan negara dari pengganas komunis, yang tak layak mamat sorang yang sebu tuh je. 
ORANG ramai mengangkat jenazah Hassan Nordin Jaafar yang meninggal dunia akibat
 sakit barah di Kampung Sungai Tapah, Manjoi, Ipoh, Perak.


IPOH - Hasrat seorang bekas Konstabel Khas (SC) yang mahu jenazahnya ditutup dengan Jalur Gemilang sebelum dikebumikan akhirnya tertunai semalam.

Allahyarham Hassan Nordin Jaafar, 87, yang meninggal dunia akibat barah pada pagi semalam pernah menyuarakan hasratnya itu dalam wasiat kepada ahli keluarganya beberapa tahun lalu.

Isterinya, Asmah Omaruddin, 65, berkata, selain wasiat, arwah juga pernah menyuarakan keinginan yang sama kepada rakan seangkatan dengannya dalam SC, Hassan Nordin.

"Arwah sebenarnya sangat berbangga kerana pernah berkhidmat sebagai SC ketika berjuang menentang komunis.

"Harapan arwah ialah Jalur Gemilang yang sentiasa disanjungnya itu akan mengiringinya sebelum disemadikan," kata Asmah ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sungai Tapah di sini semalam.

Menurutnya, arwah suaminya pernah bertugas sebagai SC sewaktu zaman pendudukan Jepun dan penjajahan British sebelum bertugas di Jabatan Kaji Bumi pada tahun 1950-an.

"Walaupun kebiasaannya Jalur Gemilang diletakkan pada keranda dilakukan kepada wira-wira negara dan orang kenamaan yang dikenali, saya harap apa yang dilakukan ini tidak lebih menyempurnakan hasrat arwah," katanya.

Jenazah Hassan Nordin yang disembahyangkan di Masjid Kampung Sungai Tapah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kepayang di sini selepas Zuhur semalam.

No comments: