Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, October 30, 2011

Kesihatan : Kemurungan : Gangguan ritma sirkadian

 
pix_topright
KEMURUNGAN adalah penyakit zaman moden dan ia dialami di seluruh dunia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) merekodkan kira-kira 121 juta penduduk dunia mengalami sindrom itu.
Sindrom ini juga ada kalanya tidak membawa petanda tipikal seperti mengasingkan diri, hilang selera makan atau gangguan tidur.
Sebaliknya, ada yang mengalami masalah sengal pada tubuh yang berpanjangan.
Ada juga yang mengalami kesakitan yang tidak dapat dijelaskan.
Gagal mengenali simptom
 
Di Malaysia, kegagalan seseorang mengenali simptom kemurungan akibat kurang kesedaran dan pengetahuan mengenai masalah itu, menyebabkan ramai tidak dirawat daripada awal.
Dia mungkin mengalami satu atau lebih simptom gangguan ‘circadian rhythm’ atau ritma sirkadian seperti rasa sedih dan kosong, hilang minat terhadap aktiviti kegemaran, cepat letih, kurang bertenaga, mudah berputus asa serta menganggap diri tidak berguna.

Gangguan ritma sirkadian yang berlaku akibat perubahan kitaran tidur juga dikenal pasti sebagai antara punca utama kemurungan. Ia juga penyakit keempat paling berbahaya di Malaysia dan memberi kesan hingga 10 peratus dalam populasi negara.
Kesilapan diagnosis

Kesilapan sewaktu diagnosis atau rawatan yang tidak optimal terhadap masalah kemurungan serta kurangnya perhatian diberi kepada perubahan ritma sirkadian yang mengawal fizikal, mental dan corak tingkah laku yang secara kasarnya mengikut kitaran 24 jam, dilihat terus mengganggu proses rawatan penyakit ini.

Menurut mantan Presiden Persekutuan Psikiatri dan Kesihatan Mental Asean, (AFPMH), Prof Dr Mohamad Hussain Habil, sebanyak 82 peratus pesakit mengalami kemurungan masih belum dirawat disebabkan stigma masyarakat, tersalah diagnosis serta tidak mendapat rawatan sepenuhnya.

“Semakin ramai pesakit yang mengalami kemurungan dirawat oleh doktor biasa dan bukan pakar psikiatri. Malah, kebanyakan mereka tidak didiagnos manakala baki 18 peratus lagi diberi ubat antikemurungan dan cuma 10 peratus dirawat dengan sewajarnya.

“Justeru itu, pemahaman mengenai kaitan di antara gangguan ritma sirkadian dan kemurungan mesti dipertingkatkan agar dapat meningkatkan tahap mengenal pasti dan pengurusan penyakit ini,” katanya sewaktu ditemui pada bengkel media anjuran syarikat farmaseutikal, Servier Malaysia Sdn Bhd, sempena Bulan Kesihatan Mental di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Jelasnya, kemurungan menjadi antara alasan paling biasa bagi orang ramai berjumpa pengamal perubatan awam. Diagnosis jitu dan lebih fokus terhadap gangguan ritma sirkadian mampu menyediakan platform berkesan untuk merawat gangguan perasaan.

Gangguan ritma sirkadian adalah kecelaruan dalam ‘jam dalaman tubuh’ seseorang yang mengawal proses biologi, misalnya aktiviti gelombang otak, penghasilan hormon dan penjanaan semula sel dan aktiviti biologi yang ada hubungan dengan kitaran ini.

Ritma sirkadian juga boleh mengubah kitaran tidur jaga, pembebasan hormon, suhu badan dan fungsi penting tubuh lain. Ritma biasa waktu malam dan siang mengawal kehidupan kita.

Ia dikaitkan dengan perubahan bisa terhadap suhu utama badan, tahap hormon, kadar degupan jantung, perkumuhan ginjal dan pergerakan usus.

Ciri-ciri kemurungan yang menunjukkan gangguan ritma sirkadian termasuk terjaga awal, tiada ‘mood’ waktu pagi, perubahan corak tidur, perubahan suhu badan dan aktiviti hormon.

Perunding Psikiatri Jabatan Psikiatri, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Dr Azhar Md Zain, berkata gangguan ritma sirkadian ditemui di kalangan pesakit yang mengalami masalah kemurungan teruk.
Tekanan

“Tekanan juga antara faktor utama penyumbang ke arah kemurungan disebabkan pelbagai peristiwa hidup yang traumatik (kesedihan akibat kematian, peperiksaan selain masalah kesihatan dan kewangan), persekitaran psikososial hinggalah penyakit somatik.

“Peristiwa ini menyebabkan ritma sirkadian tidak lagi selari dan menyebabkan berlakunya gangguan biologi, fisiologi dan tingkah laku di kalangan pesakit yang mengalami kemurungan.

“Misalnya, tekanan di tempat kerja disebabkan kegagalan menguruskan prestasi dan jangkaan mungkin membawa kepada kesukaran memulakan dan mengekalkan tidur,” katanya.

Beliau menambah, keadaan ini menyebabkan kesukaran sewaktu bangun waktu pagi dan perubahan mood pada waktu pagi, kekurangan tenaga dan semangat, tiada selera serta konsentrasi terganggu.

Selain itu, individu berkenaan kemudian secara perlahan-lahan akan menyisihkan diri. Dalam jangka panjang, ia bukan sekadar memberikan kesan terhadap keadaan mentalnya, malah tahap kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhannya.

Ritma sirkadian penting dalam menentukan corak tidur manusia. ‘Jam dalaman’ tubuh mengawal pengeluaran melatonin, hormon yang membuatkan anda berasa mengantuk.

Memandangkan pencetus hormon berada di bawah saraf optik yang menyampaikan maklumat daripada mata ke otak, ia menerima maklumat mengenai cahaya yang datang. Disebabkan itu, apabila ada sedikit cahaya, tahap melatonin tubuh meningkat dan kita akan berasa mengantuk.

Jelas Dr Azhar, kemurungan adalah bentuk gangguan lazim. Gangguan ritma sirkadian ada kaitan dengan kemurungan yang kurang diberi perhatian tetapi kini wujud pendekatan baru terhadap rawatan yang secara tradisionalnya difokuskan kepada gangguan pemancar saraf.
Ubat antikemurungan

“Ubat antikemurungan yang tertumpu kepada gangguan pemancar saraf (neurotransmitter) digunakan secara tradisional. Pun begitu, fokus kini terhadap penggunaan agomelatine yang berfungsi secara menyeluruh dengan tumpuan kepada saraf penerima melatonergic dalam otak,” katanya.

Diambil ketika hendak tidur, agomelatine bertindak menyelaraskan kembali ritma sirkadian dengan meningkatkan kualiti tidur.

Tidur mempunyai kesan pemulih terhadap proses fizikal dan mental. Malah, tidur juga adalah komponen penting dalam kesihatan fizikal dan mental yang baik, di samping penting bagi fungsi kognitif yang optimum.
Gangguan tidur

“Ada beberapa jenis gangguan tidur seperti insomnia, apnea tidur, sindrom kaki resah dan narkolepsi yang mempunyai hubungan dengan gangguan ritma sirkadian,” demikian dijelaskan perunding psikiatri, Dr Ting Joe Hang.

Beliau menjelaskan, dianggarkan 10 hingga 35 peratus populasi awam mungkin mengalami beberapa bentuk gangguan tidur. Malangnya, lebih separuh daripada yang mengalami masalah tidur lena, langsung tidak mendapatkan nasihat perubatan.

“Gangguan ritma sirkadian tidak semestinya berkaitan dengan kemurungan dan ia sering disalah diagnos sebagai insomnia atau kondisi psikiatri.

“Bagaimanapun, gangguan ritma harian (jet lag) atau kerap mengembara merentasi zon waktu, bekerja syif bagi tempoh lama dan sindrom fasa tidur yang ditangguh (tidur dan jaga, terjaga pada tengah malam) boleh mengubah ritma sirkadian kita dan menyebabkan kemurungan.

“Kebanyakan pesakit yang mengalami kemurungan menghadapi masalah tidur.
Namun, tidak semua yang mempunyai masalah tidur mengalami kemurungan. Penilaian berhati-hati penting untuk merangka rawatan termasuk ubat-ubatan, kaunseling dan terapi,” katanya.


Simptom kemurungan

 • Perasaan sedih dan kosong

 • Hilang minat terhadap aktiviti kegemaran

 • Cepat letih

 • Menganggap diri tidak berguna

 • Kurang bertenaga

 • Mudah berputus asa

 • Hilang selera makan

 • Mengalami gangguan tidur

 • Penurunan berat badan

 • Kerap marah

 • Perasaan tidak tenteram

 • Menganggap mati lebih baik daripada hidup

 • Kurang fokus

 • Sukar membuat keputusan

 • No comments: