Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, September 3, 2011

Satu daripada 4 anak tak bantu ibu bapa

ISM bimbang lebih ramai warga tua berdepan kesempitan hidup jika keadaan berterusan

KUALA LUMPUR: Kajian Institut Sosial Malaysia (ISM) merumuskan nisbah satu daripada empat rakyat negara ini gagal memberi bantuan kewangan kepada ibu bapa mereka, sekali gus bimbang lebih ramai warga tua akan berdepan kesempitan hidup jika keadaan itu berterusan.

Pengarahnya, Prof Dr Mohd Fadzil Che Din, berkata walaupun sudah mendirikan rumah tangga, tanggungjawab anak ke atas ibu bapa jangan diabaikan terutama soal kewangan atau kebajikan.
“Sama ada anak lelaki atau perempuan, tanggungjawab ke atas ibu bapa masing-masing tetap sama. Walaupun kadangkala ada anak menghadapi masalah kewangan, bukan bermakna mereka tidak harus menghulurkan wang kepada ibu bapa,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Beliau mengulas laporan muka depan akhbar ini semalam mengenai lebih 500,000 ibu bapa yang terdiri daripada warga tua di negara ini tidak pernah menerima bantuan kewangan daripada anak masing-masing bagi meneruskan kehidupan.

Penemuan itu hasil Kajian Penduduk Keluarga Malaysia (KPKM) kali ke-4 oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) serta dipadankan dengan hasil Banci Penduduk dan Perumahan 2010.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pesara Kerajaan, Datuk Paduka Wan Mahmood Pawan Teh, berkata pihaknya risau jika isu berkenaan berterusan untuk tempoh berpanjangan, lebih ramai warga tua menderita sekiranya tiada pendapatan tetap seperti pencen.
“Ketika usia ibu bapa kian meningkat, anak berperanan memberi sokongan kepada ibu bapa... jangan abaikan tanggungjawab sebagai anak. Saya amat berharap Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan memberi perhatian serius kepada isu ini bagi mengelakkan lebih ramai warga tua hidup merempat,” katanya

No comments: