Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Friday, September 9, 2011

Ribuan tilapia mati di Sungai Arau

p/s : ?????!

KANGAR — Ribuan ikan tilapia yang diternak dalam sangkar di Sungai Arau dekat sini ditemui mati oleh para pengusahanya hari ini.

Ikan-ikan yang hampir matang dan boleh dituai dalam tempoh beberapa minggu lagi ditemui terapung di permukaan air oleh lima peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin yang mengusahakan projek itu.

Salah seorang peserta, Mohamad Almi Salleh, 35, menganggarkan kerugian yang mereka alami berikutan kematian ikan-ikan di dalam 27 buah sangkar itu ialah kira-kira RM40,000.

Katanya, beliau tidak tahu mengapa ikan-ikan yang diternak itu mati tetapi tidak menolak kemungkinan ia berpunca daripada pencemaran air sungai itu.

"Saya sedih dengan kematian ikan-ikan yang kami ternak sehingga mengundang kerugian besar,” katanya kepada pemberita, semasa meninjau Sungai Arau hari ini.

Menurut Mohamad Almi, mereka mengusahakan projek itu sejak tiga tahun lalu dan sebelum ini, mereka menghadapi kerugian akibat pencemaran sungai dan banjir.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Perlis, Sabry Ahmad yang turut melakukan tinjauan di projek ternakan itu berkata, kerajaan negeri akan cuba membantu para pengusaha memulihkan kegiatan ternakan itu.

Menurutnya, projek di bawah program Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) itu diwujudkan sejak tiga tahun lalu bagi membantu meningkatkan taraf hidup para peserta yang merupakan rakyat termiskin di kawasan itu.

Para peserta menuai hasil ternakan itu antara tiga dan enam bulan sekali bergantung kepada permintaan dan saiz ikan yang diperlukan.

Turut berada di kawasan ternakan ikan itu ialah Pengarah Jabatan Alam Sekitar Perlis, Marzuki Mokhtar dan para pegawai Jabatan Perikanan Perlis. - Bernama

No comments: