Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, October 17, 2011

Jean Beliveau : 11 tahun keliling dunia dengan berjalan kaki

p/s : 11 tahun! Kita 11 hari dah risau, teringat anak bini, teringat kampung, teringat tilam empuk dan bantal peluk!


BELIVEAU bersama kereta sorong roda tiga yang menemaninya sepanjang perjalanan selama 11 tahun itu.SEORANG lelaki Montreal berusia 56 tahun yang mencari penyelesaian kepada tekanan pertengahan umur dengan mengelilingi dunia selama 11 tahun, kini kembali dengan wajah ceria selepas menemui impiannya.

Kelihatan sedikit kurus dan kepala yang mula ditumbuhi uban, Jean Beliveau berjalan menolak kereta sorong tiga rodanya yang membawa beg tidur, pakaian dan ubat-ubatan ketika ditemui AFP kira-kira 290 kilometer di barat Montreal, Kanada.

Berjalan dengan pantas, dia kembali dengan keadaan sihat dan sampai di Montreal pada 16 Oktober selepas menyusuri pantai utara Lake Ontorio dan melepasi ibu negara iaitu Ottawa.

Dia berhenti hanya untuk makan. Beliveau menggambarkan pengembaraannya sebagai manusia asing yang penuh keterujaan serta menemui kegembiraan dan ketenangan daripada kebebasan itu.

Kecewa dengan bisnes

Dia juga tidak tahu di mana dia harus tidur setiap malam, tidak bergantung kepada sesiapa dan hanya sedikit wang di dalam poket.

Tetapi, dia tidak bimbang dengan kekurangan itu kerana dia sudah terbiasa selepas memilih jalan itu 11 tahun lalu dan dapat melaluinya dengan baik.

Di Montreal, dia akan kembali kepangkuan teman wanitanya, Luce Archambault yang menyokong pengembaraan luar biasanya malah, membuat sebuah laman web mengenai maklumat lengkap perjalanannya di wwwalk.org.

Beliveau meninggalkan Montreal pada hari lahirnya yang ke-45 iaitu pada 18 Ogos tahun 2000 selepas perniagaan kecilnya mengalami kegagalan. Dia membuat keputusan untuk mengelilingi dunia dan cuba untuk melarikan diri daripada episod sedih kehidupannya.

Archambault dan dua anak daripada perkahwinan terdahulunya tidak pernah memaksanya pulang.
"Ia pengalaman yang hebat," kata anak lelakinya, Thomas Eric yang berusia 20 tahun pada masa itu.PENGEMBARAAN yang bermula sebagai cubaan melarikan diri kemudian berakhir dengan
 tujuan murni mempromosikan keamanan.


Beliveau merentasi Atlanta dan Georgia sebelum memperlahankan langkah untuk perjalanan yang menjadi pengembaraan mengelilingi dunia tanpa gangguan dengan 75,000 kilometer merentasi 64 negara.

Pada satu tahap, Archambault menggalakkannya untuk menggunakan pengembaraan itu untuk mempromosikan keamanan dan menolak keganasan untuk kebaikan kanak-kanak sebagai sokongan kepada proklamasi UNESCO.

Tiba-tiba, sesuatu yang bermula sebagai cubaan melarikan diri daripada kehidupan yang mengecewakan mempunyai tujuannya.

Tidur bawah jambatan

Selama 11 tahun, dia berjalan merentasi padang pasir dan pergunungan. Dia jatuh cinta selama sembilan hari di Mexico, memakai serban dan menyimpan janggut di Sudan, makan serangga di Afrika, anjing di Korea Selatan dan ular di China serta diiringi pasukan askar di Filipina.

Beliveau pernah jatuh sakit di Algeria, dirompak sekali oleh dua lelaki mabuk di Afrika Selatan dan ditahan sekali di Ethiopia tanpa sebab kukuh. Namun, dia dibebaskan keesokan harinya.

Di Ethiopia jugalah dia pernah hampir berputus asa dan ingin kembali ke rumah. Dia berasa sungguh sunyi tetapi, Archambault yang berada di Montreal meyakinkannya untuk meneruskan perjalanan.

"Selain makan dan mempunyai tempat berlindung, lelaki perlu berasa dimiliki," kata Beliveau.

Akhirnya, dia terpesona dengan simpati orang ramai yang ditemuinya sepanjang pengembaraan itu.

Beliveau hanya tidur di bawah jambatan dan rumah-rumah perlindungan untuk gelandangan, tetapi sering juga dia diajak makan dan tidur di rumah orang yang terpesona dengan kisahnya.
BELIVEAU turut berjalan di negara-negara Afrika seperti Algeria, Tanzania dan Afrika Selatan.

Dia meninggalkan Montreal dengan hanya CAN$4,000 (RM12,114) di dalam poketnya dan mendapat bantuan kewangan setiap tahun daripada Archambault yang sentiasa berhubung dengannya menggunakan perkhidmatan telefon online Skype.
Beliveau juga bergantung kepada kemurahan hari orang asing yang ditemuinya.

Hari ini, dia sememangnya tidak berduit, tetapi berasakan bahawa dia kaya dengan pengalaman.
"Saya pergi tanpa ada apa-apa, tetapi saya kembali dengan kekayaan ilmu dan pemahaman," katanya.

Beliveau berkata, dia mahu menulis sebuah buku dan memberi syarahan mengenai pengalamannya serta menghargai keharmonian sesama manusia.

Bagi Archambault, apa yang dilalui mereka adalah kisah cinta yang berakhir bahagia.

"Saya adalah Penelope dan dia adalah Ulysses," kata Archambault yang terbang untuk menyertai Beliveau di mana sahaja dia berada untuk menyambut Krismas bersama setiap tahun, tetapi lega apabila dia akhirnya sudah kembali.

No comments: