Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, October 3, 2011

Genting Berhad ceriakan 500 anak yatim, OKU

GENTING HIGHLANDS: Kota keriangan, Genting Malaysia Berhad sekali lagi menceriakan hari 500 penghuni rumah anak yatim dan orang kurang upaya (OKU) sempena sambutan Hari Kemerdekaan serta Aidilfitri, di sini, kelmarin.

Ketua Pegawai Eksekutif Genting Berhad, Puan Sri Cecilia Lim berkata, pihaknya juga mempelawa kanak-kanak dan 100 sukarelawan dari 24 rumah kebajikan sekitar Selangor dan Pahang untuk berkunjung ke taman tema untuk mencuba sendiri permainan yang ada selepas majlis jamuan berkenaan.

“Sudah lazimnya, Genting menunaikan tanggungjawab sosialnya untuk terus membantu golongan yang memerlukan terutamanya kanak-kanak. Semoga dengan aktiviti ini dapat menceriakan lagi hari mereka,” katanya ketika berucap pada majlis itu.

Majlis yang dirasmikan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, turut dihadiri isteri Menteri Besar Pahang, Datin Seri Junaini Kassim serta beberapa ahli Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti).

Sementara itu, Rosmah berkata, beliau difahamkan Genting menubuhkan pasukan “We care” khusus untuk memberi khidmat bakti kepada sekolah dan rumah kebajikan sekitar Pahang yang berlandaskan pendidikan, interaksi serta komunikasi.

“Ia selaras dengan aspirasi negara yang ingin melihat golongan OKU terus diberi peluang melalui pendidikan, latihan dan kemahiran bagi membolehkan mereka mampu berdikari sekali gus boleh keluar dari kepompong kehidupan lama ke arah yang lebih baik lagi,” katanya.

Selain berpeluang merasai sendiri kehebatan taman tema di Genting, kanak-kanak dan golongan OKU ini turut mendapat hamper dan duit raya sebagai tanda kenangan di sini.

No comments: