Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, October 3, 2011

Badminton GP EmasWoon-Vivian setaraf elit

 TANGKAS...Woon-Vivian berjaya tewaskan pasangan China, Yixin Bao-Zhong Qianxin 19-21, 21-19, 21-18, semalam.
TANGKAS...Woon-Vivian berjaya tewaskan pasangan China,
Yixin Bao-Zhong Qianxin 19-21, 21-19, 21-18, semalam.
 
SELEPAS hanya lima bulan disatukan semula, beregu kedua wanita negara Woon Khe Wei-Vivian Hoo meraih gelaran pertama di pentas senior apabila menjuarai GP Emas Terbuka Indonesia di Kalimantan semalam.

Kemenangan itu bagaimanapun bukanlah petanda bahawa mereka sudah boleh mendabik dada sebaliknya terus belajar bagaimana untuk menjadi gandingan lebih baik dengan prestasi konsisten untuk menerobos kelompok elit dunia yang kini di kuasai China.

“Walaupun menang di sini banyak lagi yang kami perlu tingkatkan. Kami tidak akan terlalu gembira kerana gandingan yang kami atasi bukanlah yang terkuat,” kata Vivian ketika dihubungi di Kalimantan.

Pada final semalam, Khe Wei-Vivian menewaskan pasangan China, Yixin Bao-Zhong Qianxin 19-21, 21-19, 21-18 dalam masa satu jam 15 minit.

Hasil kemenangan itu Khe Wei-Vivian membawa pulang hadiah wang tunai RM30,241 (AS$9,480).

“Saya dan Khe Wei amat gembira akhirnya kami muncul juara. Inilah impian kami dan di sinilah bermulanya langkah kami untuk masa depan.” Gandingan yang dipisahkan selepas Kejohanan Badminton Asia (ABC) tahun lalu itu hanya disatukan semula selepas Kejohanan ABC Tahun ini April lalu.

Malah mereka mempamerkan aksi memberangsangkan ketika kali pertama menyertai GP Emas Terbuka Thailand Julai lalu apabila ke separuh akhir sebelum tunduk kepada gandingan China Cheng Shu-Yixin Bao.

Sebelum muncul juara di Indonesia, gandingan ini pernah ke final Kejohanan ABC 2010 apabila mereka ke final tetapi ditewaskan satu lagi pasangan China, Pan Pan-Tian Qian.

“Saya harap kami mampu konsisten dengan melangkah sekurang-kurangnya ke separuh akhir di setiap kejohanan yang disertai.

“Kemenangan di sini menjadi penyuntik semangat untuk menjadikan kami gandingan yang lebih baik dan saya berharap dengan mendapat jurulatih baru Rexy Mainaky akan melengkapkan kami sebagai beregu yang baik,” kata Vivian.

Sementara jurulatih beregu, Chong Kien Ling yang mengiringi pemain ke Kalimantan, amat gembira dengan prestasi Khe Wei, 22, dan Vivian, 21, yang dianggapnya konsisten di sepanjang kejohanan.

“Saya puas hati dengan permainan mereka. Mereka keluarkan sepenuhnya tenaga dan pengalaman yang ada untuk memenangi perlawanan hari ini malah mereka melakukan perkara sama di sepanjang kejohanan,” kata Kien Ling.

“Gandingan China ini bukanlah yang terkuat tetapi kelebihan milik mereka berbanding pemain negara dengan corak serangan yang mantap dan memiliki kepantasan.

“Namun Khe Wei-Vivian mengikut arahan supaya bersabar dengan mengajak lawan bermain rali untuk mendapatkan mata.” Khe Wei-Vivian seharusnya lebih awal mengesahkan kemenangan tetapi kegopohan mahu menamatkan perlawanan lebih awal di set pertama ketika mendahului 17-12 mengundang padah membolehkan Bao-Qianxin meraih mata dan memenangi set itu dengan kesilapan sendiri.

Sebelum mengatasi pilihan kelapan, Bao-Qianxin, Khe Wei-Vivian menundukkan pilihan keenam juga dari China, Cheng Shu-Pan Pan di suku akhir.

No comments: