Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Wednesday, August 15, 2012

Pandelela : Sasaran perlu realistik 'Jurang terlalu besar'


'Jurang terlalu besar'


PANDELELA (tengah) diapit kedua oleh kedua ibu bapanya sambil diperhatikan Ahmad Shabery (belakang, tengah) sebaik tiba di KLIA, Sepang semalam.


RATU terjun negara, Pandelela Rinong enggan memberikan harapan terlalu tinggi kepada rakyat Malaysia jika terpilih beraksi pada Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.
Menurut Pandelela, buat masa ini, dia harus lebih realistik kerana menyedari penerjun negara sukar untuk memecahkan dominasi China dalam acara terjun.
"Jurang antara kita (Malaysia) dan China terlalu besar, sebab itu kita perlu mempunyai infrastruktur yang terbaik untuk latihan dan juga jurulatih yang berkualiti.
"Ketika ini, kita hanya memiliki kurang 12 penerjun berpotensi, jadi untuk memecahkan tembok penguasaan China kita perlu lebih ramai penerjun yang mampu mencapai terjunan yang diharapkan," katanya.
Terdahulu, Pandelela, 19, yang tiba bersama Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik London, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid serta Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong bersama skuad akuatik negara di tanah air mendapat sambutan hangat ratusan peminatnya yang sanggup menunggu seawal pukul 7 pagi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
Turut menyambut Pandelela ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
Pada temasya di London, anak jati Sarawak itu mengumpul 359.20 mata dalam acara 10 meter platform individu wanita, sekali gus menggondol gangsa di bela- kang pemenang pingat emas, Chen Ruolin dari China (422.30) dan pemenang pingat perak, Brittany Broben (366.50) dari Australia.
Selain acara itu, Pandelela gagal meraih sebarang pingat dalam dua lagi acara yang disertainya iaitu 3 meter papan anjal seirama dan 10 meter platform seirama.
"Terlalu awal untuk fikirkan warna pingat (Olimpik 2016) kerana ia bergantung bagaimana saya menempuh empat tahun akan datang. Jadi, saya tidak mahu janji apa-apa.
"Cuma, saya yakin untuk berada di kelompok tiga terbaik, selain berharap dapat perak. Lagi bagus jika dapat emas," katanya.
Ditanya mengenai perancangan akan datang, Pandelela mengakui, dia belum memikirkannya kerana tumpuannya kini adalah mahu berehat.
"Saya mahu rehat buat masa ini. Latihan selama empat tahun, cukup memenatkan saya. Jadi, cuti dua minggu yang diberikan oleh jurulatih, akan saya gunakan sebaik-baiknya.
"Tiada perancangan yang khusus tetapi mungkin saya akan ke satu destinasi untuk bercuti bersama keluarga. Tempatnya, biarlah rahsia," ujarnya.
Pandelela turut menafikan karakternya akan berubah selepas menjadi wanita pertama negara yang merangkul pingat di pentas Olimpik.
"Saya masih low profile dan saya senang dengan cara begitu walaupun sudah mendapat pingat Olimpik," katanya.
Pandelela tiba di KLIA semalam sambil ditemani oleh kedua ibu bapanya, Hartini Lamim dan Pamg Joheng yang diterbangkan khas dari Kuching oleh syarikat penerbangan negara, Malaysia Airlines (MAS).
Dalam pada itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual bertemu Pandelela pada Jumaat ini selepas pulang dari- pada menghadiri Sidang Kemuncak Luar Biasa kali keempat Persidangan Kerjasama Islam di Mekah.

No comments: