Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, August 6, 2012

NIkmat Berpuasa : ‘Air kosong pun sedap...’


PUTRAJAYA: “Bila berpuasa baru saya tahu erti nikmat. Ketika berbuka air kosong pun rasa sedap dan manis, malah berpuasa juga mengajar saya mengenai erti cinta dan menghargai orang lain terutama ibu bapa,” kata gadis Tionghua, J Sze, 21, yang mula belajar berpuasa sejak tahun lalu walaupun bukan beragama Islam.

J Sze, penuntut tahun dua di Maktab Perguruan Cheras, Kuala Lumpur mengakui dia mula berpuasa sekadar terikut-ikut dengan rakan Melayu yang berpuasa, selain ingin mengetahui perasaan mereka ketika menjalani rukun Islam ketiga itu, lalu mencabar diri untuk berpuasa bersama mereka.

Katanya, selepas berjaya berpuasa dia menemui apa maksud nikmat terutama ketika berbuka, apabila makanan dan minuman yang dinikmati ketika itu terasa amat berbeza dan dia dapat merasai keenakan, kesedapan dan kemanisan air kosong yang diminum.

“Tegukan pertama air terasa amat manis dan sedap. Itulah kenikmatan yang belum pernah saya rasai sebelum ini, jika saya tidak berpuasa tidak mungkin saya dapat merasainya".

“Daripada berpuasa juga saya belajar bagaimana menghargai dan memahami maksud cinta sebenarnya".

Saya belajar menghargai air yang mungkin satu hari nanti sukar mendapatkannya, rakan-rakan, masyarakat dan ibu bapa yang mungkin akan meninggalkan kita satu hari nanti,” katanya ketika ditemui pada majlis Iftar Perdana Hidayah Centre di sini, kelmarin.

Anak gadis yang enggan gambarnya dirakam berkata, dia mula berpuasa penuh sejak tahun lalu, namun tahun ini berhasrat untuk memperbaiki puasanya supaya lebih sempurna dengan menjaga tingkah laku, perkataan, perbuatan dan berpakaian.

Katanya, banyak faedah dan manfaat yang diperoleh jika seseorang berpuasa kerana mereka dapat merehatkan anggota dalaman badan yang sudah hampir setahun beroperasi memproses makanan.

“Bagi saya berpuasa sangat bagus untuk badan kita yang sudah bekerja keras selama 11 bulan. Namun, sepatutnya kita hanya berpuasa tidak makan dan minum, tetapi mesti menjaga tingkah laku, percakapan, pemikiran dan pandangan.

“Itu sebab saya kata bagus sebab kita mengambil berat semua aspek dalam kehidupan seharian supaya puasa kita diterima,” katanya yang masih dalam proses mendalami agama Islam.

J Sze berkata, ibu bapa dan keluarganya menerima dengan hati terbuka dan tidak menghalang tindakannya untuk berpuasa selepas dimaklumkan mengenai kebaikan dan manfaat yang diperoleh sekiranya seseorang itu berpuasa.

Menurutnya, ramai kawan bukan Islam yang mempersoalkan tindakannya berpuasa sedangkan dia bukan beragama Islam dan tidak wajib melakukannya.

“Sebab itu mentor saya, sifu Naser ada memuat naik video mengenai pengalaman saya berpuasa ke laman sosial YouTube untuk memaklumkan rakan-rakan bukan Islam mengenai kebaikan berpuasa dan kebaikan yang diperoleh.

“Ia juga sebagai satu usaha untuk menarik mereka sama-sama berpuasa supaya dapat merasai sendiri pengalaman berlapar dan dahaga sepanjang hari demi kebaikan sendiri,” katanya.

Katanya dia gemar ke bazar Ramadan kerana mempunyai pelbagai pilihan makanan untuk dinikmati ketika berbuka bersama rakan-rakan.

No comments: