Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, August 4, 2012

Metro : Mahligai Kayu Buruk


RANTAU PANJANG: Kedaifan hidup menyebabkan sepasang orang kelainan upaya (OKU) pasrah membesarkan anak mereka di sebuah stor buruk yang dijadikan tempat berteduh sejak 14 tahun lalu di Kampung Kubang Puyuh, di sini.
Mahadi Yusof, 42, dan Nandamurni Abdullah, 37, membina stor itu menggunakan papan dan zink terpakai dengan ketinggian kira-kira dua meter. Biarpun sempit, di dalam stor itu pasangan berkenaan tinggal bersama anak tunggal mereka, Nur Alia Farhana Mahadi, 14.

Lebih menyedihkan apabila Nandamurni menderita penyakit injap jantung bermasalah sejak 12 tahun lalu dan perlu menanggung kos berulang-alik ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk rawatan susulan.
Abang wanita itu, Aziz Abdullah, 45, berkata, walaupun adiknya menerima wang bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM120 sebulan, namun jumlah itu tidak mencukupi kerana lebih separuh daripadanya digunakan untuk kos rawatan susulan.

“Saya pula hanya membantu keluarga adik saya setakat termampu kerana saya juga orang susah dan ada keluarga sendiri yang perlu ditanggung,” katanya.

Menurutnya, keluarga Mahadi pernah memohon mendapatkan bantuan rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), tetapi tidak diluluskan.

“Mereka sewajarnya mendapat bantuan kerana stor itu tidak selesa untuk dijadikan tempat berteduh, malah ia tidak layak dipanggil rumah. Saya harap ada pihak prihatin dan membantu mereka bertiga mendapatkan kehidupan lebih baik,” katanya.

Tinjauan Harian Metro mendapati keluarga Mahadi kini menumpang teduh di rumah saudara berikutan tempat tinggal mereka hampir runtuh manakala bumbungnya bocor.

Mahadi hanya bekerja kampung dengan pendapatan tidak menentu dan mengharapkan ihsan adik-beradik serta saudara terdekat untuk bergantung hidup ketika kesempitan wang.
Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/04

No comments: