Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, August 18, 2012

Ibu OKU, anak ketumbuhan otak


Mungkin PDK Kelang Utara boleh membantu mereka!

PELABUHAN KLANG: Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa. Itulah perumpamaan menggambarkan pengorbanan sepasang suami isteri di Kampung Sungai Sireh Tambahan Dua, di sini, dalam usaha merawat anak sulung perempuan mereka berusia lima tahun yang menghidap ketumbuhan dalam otak sejak setahun lalu.

Walaupun hidup dalam serba kekurangan, Nor Azizah Saidin, 36, dan suami, Idaruzi Samsudin, 38, tetap berusaha mencari dana untuk merawat Alleya Rumaiesyah yang kini memerlukan rawatan susulan radioterapi di Hospital Kuala Lumpur (HKL) sejak dua bulan lalu.

Lebih menyedihkan, Nor Azizah yang juga orang kurang upaya (OKU) terpaksa berulang-alik menaiki komuter dari sini ke Kuala Lumpur setiap minggu walaupun masih dalam keadaan berpantang selepas melahirkan anak bongsunya, Amirul Quzairi lebih sebulan lalu.

“Masa berpantang saya dihabiskan untuk menjaga Alleya yang memerlukan penjaga sepanjang dia berada di HKL. Dalam masa yang sama saya perlu berulang-alik ke rumah untuk menjaga tiga lagi anak berusia sebulan hingga empat tahun kerana tiada penjaga.

“Suami pula hampir setiap hari akan berulang ke HKL dengan menaiki motosikal atau komuter kerana Alleya tidak boleh berenggang dengan dia dan saya pula tidak mampu untuk mendukung Alleya ketika proses rawatan radioterapi dilakukan kerana masalah OKU,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Katanya, sejak dimasukkan ke HKL, Aleeya dibenarkan pulang ke rumah setiap hujung minggu. Nor Azizah berkata, dia bersama suami buntu untuk mencari wang bagi menanggung perbelanjaan perubatan anak mereka dan kos perjalanan ke HKL hingga terpaksa meminjam daripada Ah Long.

Katanya, pada Mac lalu, Alleya menjalani pembedahan untuk memasukkan tiub menghubungkan otak hingga perut bertujuan menghalang daripada sebarang jenis cecair bertakung di saraf tunjang otak.

“Kos pembedahan itu sebanyak RM8,000. Puas kami kumpulkan wang dengan meminjam daripada saudara-mara, bank termasuklah daripada along dan membuat kutipan derma.

“Pendapatan suami yang bekerja sebagai pengawal keselamatan sebanyak RM1,500 sebulan memang tak cukup,” katanya. Nor Azizah mengakui perasaan malunya sudah hilang apabila sering meminta derma serta ihsan sama ada daripada keluarga terdekat, individu perseorangan serta institusi zakat kerana dia perlu memperuntukkan kira-kira RM100 sehari membabitkan kos pengangkutan awam dan keperluan anaknya.

Alleya mula dikesan menghidap ketumbuhan dalam otak sejak Oktober tahun lalu dan pembedahan dijalankan pada Mac lalu untuk memasukkan tiub menghubungkan otak dan perutnya di Hospital Sungai Buloh.

Sepanjang rawatan berkenaan Alleya pernah berada dalam keadaan koma selama 15 hari dan keadaan kritikal sebanyak tiga kali. Malah ketumbuhan dalam otak sehingga ke saraf tunjang yang dihidapi Alleya boleh dilihat dengan jelas di bahagian belakang kanak-kanak malang itu.

Kepada individu atau pihak berkaitan yang mahu membantu keluarga ini boleh menghubungi Nor Azizah di talian 018-2671198 atau 012-3500425.

Artikel ini disiarkan pada : 18/08/2012 : MetroNo comments: