Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Wednesday, October 5, 2011

Kemiskinan : Tak mampu beli susu anak OKU

SEREMBAN: Seorang ibu tunggal terpaksa memberikan anaknya yang juga Orang Kurang Upaya (OKU), minum air bercampur susu cair bagi menggantikan susu formula akibat kemiskinan hidup.
Laila Wati Omar, 44, berkata anaknya, Nurul Nur Iqmazatul Iqma Abd Manap, 13, yang mengalami kecacatan sejak lahir terpaksa minum air yang dicampur dengan susu cair kerana kekangan hidup dialaminya.

“Saya mengakui mendapat bantuan sebanyak RM400 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal, namun jumlah berkenaan tidak mencukupi kerana saya tidak mampu bekerja selepas terbabit dalam kemalangan dua bulan lalu. “Hati ini sedih melihat Nurul Nur Iqmazatul Iqma terpaksa minum air dicampur susu cair walaupun sepatutnya dia diberikan susu formula, namun hanya itu yang mampu saya lakukan,” katanya yang juga ibu kepada enam anak berusia antara tujuh hingga 22 tahun ketika ditemui di rumah sewanya di Kampung Jalan Jelebu, Ampangan, di sini, semalam.

Menurutnya, Iqmazatul cacat sejak dilahirkan dan mengalami kekejangan urat saraf menyebabkan dia tidak mampu berjalan atau duduk serta hanya mampu minum susu atau bubur yang dimasukkan ke dalam botol susu.

Laila berkata, dia yang dulunya menampung keluarga dengan membuat kuih terpaksa berhenti kerana tidak mampu melakukan sebarang kerja selepas terbabit dalam kemalangan yang menyebabkan tangan sebelah kirinya tidak berfungsi dengan baik.

“Saya pernah cuba untuk bekerja dengan melakukan tugas ringan tetapi ternyata tidak mampu akibat dari kesan kemalangan dua tahun lalu dan kini hanya duduk di rumah, tidak mampu berbuat apa-apa,” katanya.

p/s : PDK di Seremban terutamanya di Ampangan boleh tampil membantu..................

No comments: