Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, June 19, 2011

Road to London : Harum negara

PETALING JAYA: Iltizam dan semangat mahu mengharumkan nama negara menjadi dorongan kepada bekas guru, Mohammed Adnan Osman, 69, yang bakal berbasikal secara solo dari Kuala Lumpur ke London, England bagi menyaksikan Sukan Olimpik di negara berkenaan, tahun depan.

Beliau akan memulakan misi itu dari Kuala Lumpur September depan dan dijangka menghabiskan tempoh sembilan hingga 10 bulan untuk sampai ke London dengan jarak perjalanan 20,000 kilometer.

Adnan berkata, beliau teruja untuk merealisasikan hasratnya selepas cubaan berbasikal secara solo ke Beijing, China sempena Sukan Olimpik China 2008 lalu tidak tercapai.

“Cubaan pertama dulu gagal kerana masalah visa dan kekangan kerajaan China. Untuk cubaan kali ini, saya merancang sebaik mungkin supaya tidak timbul lagi masalah ketika misi ke London berjalan nanti.

“Saya bersemangat untuk memulakannya. Saya mahu rakyat Malaysia membuka mata, terutama di kalangan generasi muda, supaya mereka juga mahu berusaha dan mengambil inisiatif melakukan sesuatu yang mampu mengharumkan nama negara pada mata dunia,” katanya ketika ditemui Metro Ahad di sini, semalam.

Kini, Adnan dalam persiapan akhir bagi melaksanakan misi berbasikal solonya. Beliau menegaskan, meskipun usianya menginjak angka 69, namun daripada segi stamina dan kekuatan fizikal beliau cukup bersedia.

Sebelum ini, beliau pernah berbasikal secara solo mengelilingi seluruh Indo-China dari Kuala lumpur merentasi Thailand, Vietnam, Laos dan Kemboja.

Selain itu, pada 2009 beliau terbabit dengan acara maraton di padang pasir gurun Sahara di Maghribi selama tujuh hari dan menjadikan beliau antara tiga individu dari Malaysia yang pernah menyertai kejohanan terbabit.

Selain berbasikal dan maraton, beliau aktif melakukan aktiviti lasak lain seperti mendaki gunung serta berkayak.

Adnan berkata, minat menjalankan aktiviti berkenaan bermula sejak tekad berhenti merokok kira-kira 23 tahun lalu ketika berusia 46 tahun

No comments: