Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Thursday, June 23, 2011

Penghuni Arizona dikejar api

p/s : tenteranya memang berkuasa, tetapi kuasa alam mengalahkan mereka

ANGGOTA bomba menggunakan peralatan canggih termasuk
bom air daripada helikopter untuk memadamkan kebakaran.
HAMPIR 2,000 orang penduduk di bandar Eager yang terletak di timur Arizona, Amerika Syarikat (AS) diperintah supaya mengosongkan kawasan tersebut minggu lalu selepas kebakaran besar hutan mula merebak ke kawasan bandar dan kejiranan Springville.

Dijangka lebih banyak lagi perintah pengosongan akan dibuat. Pegawai bomba berhempas-pulas untuk menyediakan benteng pertahanan bagi dua buah bandar tersebut.

Pihak berkuasa sherif mengeluarkan arahan tersebut pada pukul 4 petang, manakala pegawai polis kelihatan berada di jalan sekitar bandar bagi melancarkan operasi pemindahan sebaik sahaja orang ramai mula keluar dari Eager.

Kebakaran mula dikesan pada rabung gunung di tenggara Springerville selepas beberapa kepulan asap jingga menjulang naik dari celah bukit-bukau.

Bandar Eager mempunyai kepadatan penduduk kira-kira 4,000 orang, manakala Springerville pula mempunyai 2,000 orang penduduk.

Itu menjadikan sejumlah 7,000 orang telah diperintah supaya keluar dari kawasan berbahaya itu.

Api yang marak telah membakar kawasan hutan pain seluas 1,258 kilometer persegi sejak ia mula dikesan terbakar pada 29 Mei lalu. Kebakaran berkenaan merupakan kedua terbesar dalam sejarah Arizona.


LALANG di kawasan lebuh raya dibakar lebih awal bagi mengelakkan
api merebak ke kawasan bandar.
Beberapa bandar resort berdekatan Hutan Simpan Apache-Sitgreaves telah diarah supaya mengosongkan tempat tersebut lebih awal.

Terbaru, kelihatan beberapa buah jentolak menolak semak dan pokok-pokok bagi membentuk penghadang bagi menghalang api yang sedang marak menghampiri bandar-bandar.

Krew-krew lain pula dilihat sedang mengalih belukar dari sekeliling rumah dan ahli bomba turut dihantar bagi melindungi bangunan daripada dijilat api.

Kebanyakan penduduk di sana telah bersedia untuk menerima arahan supaya keluar pada bila-bila masa sahaja.

"Saya hanya akan keluar jika ada arahan supaya berbuat sedemikian. Kami sudah pun berkemas sejak semalam," kata salah seorang penduduk Eager, Gerald McCardle.

Pusat pemindahan

Menurut jurucakap Palang Merah AS, Mark Weldon, mereka mempunyai sebuah pusat pemindahan yang mampu menampung beberapa ribu orang. Pusat itu terletak di sebuah sekolah tinggi, 24 kilometer dari barat Lakeside, Arizona.

Pusat tersebut dibuka selepas operasi evakuasi minggu lalu apabila 2,700 orang dari komuniti yang tinggal di kawasan bukit berhampiran ke Blue Ridge.

Sejumlah kain selimut dan katil lipat dikejarkan ke sekolah tersebut pada Selasa lalu selepas ancaman bahaya semakin meningkat.

Ketika itu, nyalaan api yang marak sudah berada 16 kilometer dari kawasan bandar.

Keadaan menjadi semakin parah apabila tiupan angin telah membawa api mendekati kawasan khemah pusat pemindahan dan bandar.

Pada petang Selasa lalu, angin kencang sekali lagi bertiup, tetapi nasib menyebelahi petugas keselamatan apabila ia kurang mengundang bahaya seperti apa yang dijangkakan.

Beribu-ribu ahli bomba dari bahagian barat Amerika seperti New York diarah ke tempat bencana dengan harapan dapat mengawal kebakaran yang sedang berada di pinggir hutan daripada menyambar bandar berdekatan.

Bakar lalang

SEORANG warga emas tidak dapat menahan kesedihan selepas
rumahnya dijilat api.
Para petugas hanya boleh mengalihkan laluan api supaya tidak merebak ke penempatan penduduk dengan menggunakan sumber semula jadi.

Mereka membakar semua bahan semula jadi seperti lalang yang mudah terbakar secara terkawal daripada disambar api sedia ada yang boleh memburuk lagi keadaan.

Selain itu anggota bomba juga menimba air bagi menghalang api mara ke rumah-rumah dan kabin.

Di lebuh raya berdekatan Springerville sepanjang 3.2 kilometer, berpuluh-puluh ahli bomba sedang berusaha membakar bahan-bahan yang mudah terbakar seperti tumbuh-tumbuhan di sepanjang jalan sebagai usaha mengelakkan api dari merebak ke seberang seterusnya menghala ke bandar.

Hujan abu dengan ruang udara yang dipenuhi asap tebal memenuhi Springerville, manakala cahaya matahari sukar dilihat serta kelihatan seperti warna merah darah.

Sehingga kini tiada kemalangan jiwa dilaporkan tetapi setakat ini, lima buah bangunan dilaporkan hangus terbakar.

Nasib bandar-bandar tersebut juga sukar diramal kerana tiada tanda-tanda angin akan berhenti bertiup dan hujan akan turun dalam masa beberapa hari

No comments: