Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Friday, March 11, 2011

Badminton All England : Chong Wei ke suku akhir

p/s: Warga PDK Selayang mendo'akan Datuk Lee Chong Wei agar dapat mempertahankan kejuaraan di All England 2011.

CHONG WEI menempah tiket suku akhir Seluruh England selepas
 menewaskan Bao Chunlai dari China pada pusingan kedua semalam.

JAGUH badminton negara, Datuk Lee Chong Wei tidak berdepan masalah untuk mara ke peringkat suku akhir Kejohanan Badminton Seluruh England 2011.

Tampil dengan status selaku juara bertahan, pemain berusia 29 tahun itu mudah mengetepikan cabaran pemain China, Boa Chunlai 21-16, 21-16 pada aksi pusingan kedua di Birmingham, England semalam.

Keputusan itu sekali gus melebarkan rekod kemenangan Chong Wei ke atas Chunlai dengan memenangi 10 perlawanan daripada 14 pertemuan sebelum ini.

Terdahulu, Chong Wei yang merupakan pemain ranking No. 1 dunia mara ke pusingan kedua selepas mencatatkan kemenangan ke atas Brice Leverdez dari Perancis 21-9, 21-11 pada aksi pusingan pertama kelmarin.

Bagaimanapun, laluan buat Chong Wei mempertahankan gelaran juara yang dimenanginya tahun lalu kini semakin sukar bermula daripada peringkat suku akhir yang berlangsung hari ini.

Pada aksi suku akhir hari ini, Chong Wei bakal berdepan pemenang perlawanan di antara Boonsak Ponsana dari Thailand dengan perseorangan Korea Selatan, Lee Hyun Il.

Sementara itu, dua beregu lelaki negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong serta Mohd. Zakry Abdul Latif-Hoon Thien How turut melayakkan diri ke peringkat suku akhir selepas menewaskan lawan masing-masing.

Kien Keat-Boon Heong mara selepas menang 21-10, 22-20 ke atas beregu Taiwan, Chen Hung Ling-Lin Yu Lang manakala Zakry-Thien How membenam cabaran gandingan Jepun, Hiroyuki Endo-Kenichi Hayakawa 12-21, 21-14, 21-19.

No comments: