Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, March 28, 2011

Anak Cina fasih Arab


Wee Soo Yen

BERBANGSA Cina, tetapi berjaya membuat kejutan apabila memperoleh pangkat A dalam subjek Bahasa Arab Komunikasi dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun lalu.

Di atas kecemerlangan itu, anak kelahiran Jelawat, Bachok, Kelantan itu, turut menjadi sebutan apabila terpilih sebagai salah seorang penerima anugerah Maulidur Rasul peringkat kebangsaan Februari lalu. Itu keistimewaan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bachok, Kelantan, Wee Soo Yen, 16.

Fasih berbahasa Melayu dan Arab, Soo Yen mengakui bukan mudah untuk dia mencapai kejayaan berkenaan kerana perlu berdepan tentangan keluarga dan mengambil masa lama untuk menguasai subjek dipilih itu.

“Pada mulanya keluarga membantah (memilih subjek Bahasa Arab Komunikasi) kerana tidak yakin dengan kemampuan saya. Keluarga terutama ibu bimbang saya tidak mampu menguasai subjek berkenaan.

“Namun, dengan semangat dan kesungguhan, saya berusaha keras selama tiga tahun sebelum dapat menguasai subjek itu, sekali gus mampu bertutur dalam bahasa Arab. Untuk menguasainya saya beri tumpuan khusus kepada subjek berkenaan dan memastikan mendapat pangkat A setiap kali menduduki ujian atau peperiksaan,” katanya ketika ditemui di rumahnya baru-baru ini.

Menurut Soo Yen yang aktif dalam Persatuan Bahasa Arab di sekolahnya, keinginannya untuk memilih bahasa Arab didorong pengaruh rakan sebaya sejak dari usia tiga tahun lagi.

Menerima Anugerah Maulidur Rasul Kebangsaan 2011

“Ketika itu, saya turut mengikuti kelas Fardu Ain dan mempelajari al-Quran. Rakan memberi dorongan supaya saya cuba untuk menguasai bahasa Arab.

“Apabila masuk ke tingkatan satu, saya terus memilih subjek Bahasa Arab Komunikasi sehing­galah berjaya menguasainya. Selain usaha keras, kejayaan diperoleh adalah hasil bantuan dan sokongan daripada keluarga, guru dan rakan sebaya,” katanya.

Anak sulung daripada dua beradik yang bercita-cita menjadi pensyarah itu berkata, anugerah Maulidur Rasul yang diterimanya tidak pernah diimpikannya kerana dia hanya mahu melakukan sesuatu yang mencabar dan luar daripada kebiasaan.

“Ketika diberitahu terpilih untuk menerima anugerah itu, saya memang terkejut. Apapun, anugerah diterima menguatkan lagi semangat saya untuk terus mencipta kejayaan pada masa depan.

“Saya akan terus berusaha melakukan sesuatu perkara yang mencabar, kerana bagi saya perkara yang sukar akan menjadi lebih senang jika kita berusaha bersungguh-sungguh dan tidak jemu untuk menimba ilmu dengan individu yang lebih berpengalaman,” katanya yang memperoleh 9A dalam PMR.

Ditanya mengenai kehidupan seharian, Soo Yen mengakui dia lebih dekat dengan kehidupan orang Melayu.

“Di sekolah saya berkawan dengan pelajar Melayu. Di rumah pula, dengan ibu dan ayah saya bertutur dalam bahasa Melayu.

“Bagaimanapun, saya tidak melupakan bahasa dan budaya asal saya,” katanya.

Bagi ibu Soo Yen, Soo Ah Khem, 46, anak sulungnya mula memilih untuk belajar bahasa Arab ketika memasuki tingkatan satu.

Katanya, Soo Yen memang minat mendalami bahasa Arab walaupun pada awalnya dia kurang yakin dengan kemampuan anaknya itu.

“Saya masih ingat, ketika kami melarangnya mengambil subjek itu, muka anak saya berubah dan prestasinya juga menurun.

“Melihat perubahannya yang mendadak itu, saya dan suami mengambil satu pendekatan untuk memberikan peluang kepada anak kami belajar apa saja bahasa yang diminatinya.

“Apabila dia meyakinkan kami bahawa akan lulus subjek itu, saya tidak lagi membantah,” katanya yang juga kakitangan di Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Bachok.

Menurutnya, Soo Yen banyak mendapat bimbingan guru selain bahan tambahan dan kamus bahasa Arab yang dibeli untuk rujukan pembelajarannya.

PROFIL

NAMA: Wee Soo Yen
UMUR: 16 tahun
ASAL: Bachok, Kelantan
KELUARGA: Anak sulung daripada dua beradik
PENDIDIKAN: Pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Bachok
PENCAPAIAN: Memperoleh 9A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun lalu termasuk subjek Bahasa Arab Komunikasi. Penerima anugerah Maulidur Rasul peringkat kebangsaan Februari lalu.

No comments: