Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Thursday, March 10, 2011

Jelajah malaysia 2011 : Dua pasukan tempatan tampil cemerlang

ZABALA menjuarai peringkat kedua JM2011 dari Bandar Penawar
ke Kluang sejauh 204.4 kilometer semalam.

SAINGAN peringkat kedua Kejohanan Lumba Basikal Jelajah Malaysia (JM) 2011 semalam menjadi satu sejarah buat dua pasukan dari Malaysia, LeTua Cycling Team dan Terengganu Cycling Team (TSG) apabila menguasai kedudukan tiga tempat teratas.

Pada perlumbaan dari Bandar Penawar ke Kluang sejauh 204.4 kilometer itu, pelumba LeTua, Vidal Celis Zabala muncul juara setelah melepasi garisan penamat dengan catatan masa 4 jam 53 minit 14 saat manakala tempat kedua dan ketiga menjadi milik pelumba TSG, Anuar Manan dan Mohd. Hariff Salleh yang turut merekodkan masa yang sama.

Strategi Zabala yang melakukan henjutan awal pada 300 meter terakhir ketika menuju ke garisan penamat jelas membawa tuah kepada pelumba dari Sepanyol itu, sekali gus memerangkap ramai pelumba lain yang berada di peloton hadapan termasuk dua pelumba sensasi negara, Anuar dan Hariff.

Meskipun dibayangi pelbagai halangan termasuk keadaan cuaca yang tidak menentu sepanjang perlumbaan, namun Zabala berjaya bertahan dalam kelompok hadapan dan mengekalkan kayuhannya sebelum melakukan pecutan terakhir ke garisan penamat.

"Perlumbaan hari ini (semalam) sangat sukar, jaraknya amat jauh dan memenatkan," kata Zabala di Dataran Tuanku Ibrahim Ismail semalam.

"Cuaca hujan dan panas yang silih berganti di beberapa tempat menyukarkan lagi kayuhan saya dan laluan berbukit juga menambahkan lagi kepenatan.

"Begitupun, saya gagah jua untuk terus bersama pelumba lain di kelompok hadapan. Ketika 300m terakhir, saya membuat keputusan untuk keluar dari kelompok tersebut dan membuat henjutan awal.

"Nampaknya strategi itu berjaya memerangkap pelumba di depan dan ketika mereka sedang mengejar saya, semuanya sudah terlambat kerana saya telah pun melintasi garisan penamat," jelasnya lagi.

Sementara itu, Jersi Kuning bagi pendahulu keseluruhan JM2011 masih lagi menjadi milik pemenang peringkat pertama, Mehdi Sohrabi dari pasukan Tabriz Petrochemical yang mengumpul masa keseluruhan 8'32:38s.

Selain pendahulu keseluruhan, pelumba dari Iran itu juga memenangi Jersi Biru (Pelumba Terbaik Asia).

Pelumba TSG, Mohd. Hariff pula masih kekal menyarung Jersi Hijau sebagai Raja Pecut JM2011 setelah mengumpul 32 mata dan pelumba kelahiran Kuala Terengganu itu turut menjarung Jersi Putih 100PLUS sebagai Pelumba Terbaik Malaysia.

Anuar Manan pula turut memberi saingan dalam perebutan Jersi Hijau apabila mengutip 29 mata setelah menduduki tempat ketiga pada zon pecutan kedua di Kota Tinggi dan Bandar Tenggara.

Perlumbaan semalam juga menyaksikan Daniel Westmahelmann dari pasukan Eddy Merckx - Indeland masih mengekalkan Jersi Merah Raja Bukit dengan mengumpul lima mata.

Status bagi pendahulu pasukan terbaik keseluruhan turut kekal menjadi milik Tabriz Petrochemical dari Iran manakala pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan skuad kebangsaan Malaysia masing-masing menghuni kedudukan ketiga dan keempat.

No comments: