Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, April 1, 2012

Reputasi Nicol tiada tandingan

p/s 1: Walaubagaimanapun, Datuk Nicol David juga pasti setuju, penulis mencadangkan Malaysia PERLU mencari pelapis dari sekarang.

p/s 2: SRAM perlu berusaha keras kearah tersebut dengan mencugkil bakat dari alam persekolahan lagi, dan PERLU  digilap (KERANA BERLIAN JIKA TIDAK DIGILAP IANYA TIDAK BOLEH DIPAKAI TETAPI HANYA UNTUK PAMERAN SAHAJA) (SEPERTI ADA BAKAT YANG KITA HANYA PAMERKAN SAHAJA TETAPI...............TAK BOLEH PAKAI)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NICOL dan Omar memegang trofi masing-masing selepas menjuarai
Terbuka KL CIMB Nicol David di Berjaya Times Square semalam.


RATU skuasy negara, Datuk Nicol David mengukuhkan statusnya sebagai pemain wanita No. 1 dunia apabila merangkul gelaran juara Kejohanan Skuasy Terbuka KL CIMB Nicol David di gelanggang kaca Berjaya Times Square, Kuala Lumpur semalam.

Nicol yang mendapat sokongan padu peminat tempatan di ruang legar pusat beli-belah terkemuka itu, mudah mengetepikan cabaran pemain No. 10 dunia, Annie Au dari Hong Kong dalam aksi final dengan kemenangan straight set 11-4, 12-10, 11-9.

Ia merupakan gelaran kelapan yang dimenangi pemain kelahiran Pulau Pinang itu pada kejohanan tersebut yang kini dikenali dengan namanya sendiri sebagai penghormatan terhadap pencapaian Nicol yang menakjubkan dalam Persatuan Pemain Skuasy Wanita Dunia (WSA).

"Sudah tentu saya berasa sangat gembira sekali kerana berjaya menjuarai kejohanan ini buat kali kelapan dan lebih manis kejohanan ini juga telah diubah kepada nama saya dan ia sesuatu yang amat istimewa.

"Saya juga amat menghargai sokongan para penyokong Malaysia yang setia memenuhi ruang legar di Berjaya Times Square ini. Saya tujukan kemenangan ini kepada mereka yang hadir di sini," jelas Nicol selepas tamat perlawanan semalam.

Begitupun, Nicol menjelaskan bahawa kemenangannya ke atas Annie semalam bukannya mudah, apatah lagi pemain berusia 23 tahun itu bangkit memberi tentangan sengit pada set kedua dan ketiga.
"Kemenangan saya hari ini (semalam) sebenarnya bukan mudah. Selepas menang set pertama, Annie jelas sekali mempamer kebangkitan pada set kedua dan ketiga menyebabkan saya ketinggalan kepadanya.

"Apa yang saya boleh buat ketika itu ialah hanya terus memberi tumpuan dan cuba mengutip mata demi mata serta bermain dengan tenang.

"Selepas itu, saya mula mendapat keyakinan dan kembali menguasai permainan. Apa pun, Annie juga beraksi dengan baik dan dia juga seorang pemain yang berpengalaman.

"Jadi gembira sekali kerana kami dapat mempamerkan satu perlawanan yang menarik kepada penonton," tambahnya yang turut muncul juara edisi 2000, 2002, 2005, 2007, 2008, 2010 dan 2011.
Selaku juara, Nicol membawa pulang hadiah kemenangan bernilai AS$11,400 (RM34,906), manakala Annie pula AS$7,800 (RM23,883).

No comments: