Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, April 1, 2012

Malaysia tangga ke-2 dan 14

KUALA LUMPUR: Generasi muda di negara ini bertuah kerana mendapat pendidikan lebih baik berbanding pelajar di negara maju seperti Amerika Syarikat, Britain dan Jerman.

Menurut Laporan Daya Saing Global 2011/2012 dikeluarkan Forum Ekonomi Dunia (WEF), daripada segi kualiti pendidikan, Malaysia di tempat kedua selepas Singapura di kalangan negara Asean dan tangga ke-14 keseluruhan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini pencapaian membanggakan dan kejayaan itu pastinya hasil usaha kerajaan dan rakyat dalam meningkatkan kualiti pendidikan, kualiti modal insan dan daya saing negara.

“Kita bersyukur kerana usaha kita untuk meningkatkan daya saing negara sejak beberapa tahun kebelakangan ini mula menampakkan hasil,” katanya.

Laporan berkenaan turut meletakkan Malaysia di tangga ke-21 daripada 142 negara iaitu naik lima anak tangga daripada kedudukan ke-26 dalam laporan sebelumnya.

Menurutnya, dalam memilih institusi pengajian tinggi (IPT) bagi menyambung pengajian anak, pilihan utama ibu bapa ialah memastikan IPT terbabit ternama dan tinggi kualitinya sama ada daripada segi kemudahan infrastruktur, program pengajian ditawarkan dan sistem pembelajaran.

Akses kepada pendidikan tinggi berkualiti dijamin dengan kewujudan 20 institusi pengajian tinggi awam, 58 institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) bertaraf universiti, kolej universiti dan kampus cawangan luar negara, 409 IPTS bukan bertaraf universiti dan lebih 300 Institusi Latihan Kemahiran (ILK) yang menawarkan pelbagai bidang pengajian.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis penutup Karnival Pengajian Tinggi Negara 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, semalam. Hadir sama, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

No comments: