Latar Belakang PDK Selayang

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama: OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan: Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP: 5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional): 5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 5:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota: 5 hari/minggu; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah. Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan: 3 hari/minggu 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja: 4 hari/minggu; Isnin-Jumaat kecuali Khamis; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah: 2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm).

Program Rumah Kelompok (Lelaki): menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja.

PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Prof. Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang.

Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, 8 orang Petugas PDK, 3 orang Pakar Pemulihan Perubatan, 1 orang Pemandu dan 3 orang Pembantu. 3 orang kakitangan PDK Selayang adalah dari kalangan OKU.

Tuesday, July 26, 2011

CNN Choosed Assam Laksa Top 10 Most Delicious Food in The World but Singapore/ans sour over assam laksa

KUALA LUMPUR: Penang assam laksa’s rise to the CNN top 10 ranking of most delicious food in the world has rankled foodies in the neighbouring country down south.

A CNN International food survey recently said the assam laksa was the seventh out of the its 50 most delicious food in the world.
Thailand’s massaman curry topped the list and was described as “king of all foods.”

The Straits Times reported that food consultant Violet Oon, 62, expressed surprise that its chilli crab was only ranked 35th instead.

“One reason could be that we don’t have many Singapore restaurants abroad, so not many people have tasted it,” said the Singaporean.

At number 35 was Singapore’s famed chilli crab, while its chicken rice was at 45th spot.

Another commenter on the English daily website, known as Stomper crabby, questioned the ranking.

“My foodie friends disagree with the list, and how can our famous chilli crab only come in at No. 35?” he questioned.

A person who tweeted by the name of Mr Brown has also criticised CNN for badly reviewing Singapore’s chilli crab.

“Any site that does a World’s 50 most delicious foods & puts Singapore Chili Crab at 35th has no right to review food,” he posted in his twitter account.

However, local chefs tipped their hat proudly to the heritage dish.

Chef Florence Tan who praised the assam laksa’s quality and texture, said it was “very good for those who want to lose weight” due to its rich use of fish stock, fish meat and asam gelugor (dried tamarind skin).

However, she said she had never tasted any chicken rice that “blew her hat off” in Singapore.

Celebrity Chef Ismail Ahmad said he was “very, very proud” Malaysian food was recognised and commended Thailand on taking first place.

“However, I would say chili crabs and chicken rice are 100% Malaysian,” he said, explaining that it was brought over when Malaysia and Singapore split in 1963.

Penang food columnist Helen Ong said its famous char kuey teow was “just as good and unique”.

No comments: