Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Friday, July 1, 2011

AS akan mula hantar 300 guru Bahasa Inggeris tahun depan.

WASHINGTON: Kira-kira 300 lepasan ijazah rakyat Amerika Syarikat akan berkhidmat secara sukarela di sekolah terpilih di Malaysia termasuk kawasan luar bandar bagi meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar mulai tahun depan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, inisiatif itu akan dilaksanakan di bawah program Sistem Pengajaran Inggeris Fulbright yang dipersetujui antara kerajaan Malaysia dan pentadbiran Amerika Syarikat.

Muhyiddin berkata, dalam pertemuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama tahun lalu, sudah dicadangkan supaya program ala Peace Corps dibawa ke Malaysia bertujuan membantu meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris.

Susulan itu, Muhyiddin berkata beliau sendiri mengadakan banyak perbincangan termasuk di peringkat kementerian dan kedutaan dan selepas pertemuannya dengan Setiausaha Negara AS Hillary Clinton di Kuala Lumpur dan Washington, sudah diputuskan program pengajaran Bahasa Inggeris diteruskan, tetapi bukan ala Peace Corps sebaliknya program Fulbright.

Bercakap kepada wartawan Malaysia sempena lawatan kerja empat hari beliau ke Washington bermula Ahad, Muhyiddin berkata, beliau dimaklumkan pegawai kanan pentadbiran AS yang ditemui pada lawatannya kali ini bahawa 50 peserta program Fulbright akan dihantar ke Malaysia buat permulaan pada awal tahun depan.

Beliau berkata, peserta program Fulbright akan terbabit dalam pengajaran Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah yang akan dilaksanakan dalam kaedah yang inovatif serta menyeronokkan.

“Kita nak reka program yang menyeronokkan dan menokok tambah daripada program sedia ada supaya pelajar lebih berminat bertutur dalam bahasa Inggeris,” katanya.

Katanya, kehadiran peserta program Fulbright tidak akan mengakibatkan perubahan jadual waktu.-Bernama.

No comments: