Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, March 6, 2011

New Zealand Quake : Christchurch dilanda 9 lagi gegaran

CHRISTCHURCH: Bandar utama di Pulau Selatan, New Zealand, dilanda sembilan gegaran susulan sejak kelmarin dengan yang terkuat mencatat kekuatan 4.5 skala Richter.

Gegaran terkuat itu berlaku jam 7.34 malam waktu tempatan (0634 GMT) berpusat 10 kilometer timur bandar ini dan pada kedalaman 6.4 kilometer. Menurut Geonet, gempa yang berlaku itu menyusul selepas gegaran susulan mencatat kekuatan 4.8 skala Richter pada kedalaman 11 kilometer serta berpusat dalam lingkungan lima kilometer di Lyttelton. Malah, ia dirasai sejauh Timaru.

Gegaran susulan itu menamatkan tempoh bebas gempa susulan selama 14 jam.


Bumi bergegar hampir sepanjang hari sejak lewat kelmarin hingga semalam.

Semua gegaran susulan berlaku sebelum jam 8 malam berpusat antara 10 dan 20 kilometer dari Lyttelton pada kedalaman antara dua hingga enam kilometer.

Mengikut kronologi, kekuatan gempa susulan itu ialah 3.2 skala Richter (jam 12.52 pagi), 3.4 (6.14 pagi), 3.3 (10.04 pagi), 4.1 (10.49 pagi), 3.2 (11.17 pagi), 3.4 (1.19 petang), 3.5 (2.29 petang) dan 4.5 (7.34 malam).

Gempa berukuran 6.3 skala Richter melanda bandar ini pada 22 Februari lalu dengan jumlah kematian rasmi kekal 165 orang sehingga kelmarin.

Pihak berkuasa secara rasmi menamatkan fasa mencari dan menyelamat operasi pemulihan Khamis lalu, mengatakan tiada peluang mengeluarkan mangsa hidup-hidup di bawah runtuhan yang memusnahkan atau merosakkan satu pertiga bangunan di Christchurch.

Polis berkata, pencarian mayat tidak diteruskan dalam tempoh lebih lama dengan sesetengah mangsa mungkin hancur.

Polis juga menyiarkan nama enam lagi mangsa selepas identiti mereka disahkan antara yang maut, termasuk seorang warga Korea Selatan.

Hanya 26 daripada 165 mayat berjaya dikenal pasti. Pihak berkuasa berkata, proses pengecaman lambat dan sukar kerana keadaan mangsa yang cedera teruk.– Agensi

No comments: