Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, November 5, 2011

Ribut terburuk dalam 20 tahun



NORIAH melihat sebahagian bumbung rumah yang terhempas di hadapan rumahnya
 dalam kejadian ribut di Taman Bersatu, Alor Setar kelmarin.


ALOR SETAR – Kejadian ribut yang merosakkan sebanyak 173 buah rumah di Taman Bersatu, Kuala Kedah di sini pada petang kelmarin dikatakan yang terburuk pernah berlaku di situ sejak 20 tahun lalu.

Rata-rata penduduk memberitahu, mereka masih trauma dengan kejadian tersebut apabila melihat bumbung tiba-tiba berterbangan sebaik dilanda angin kencang.

Penduduk Taman Bersatu Fasa 1, Noriah Saad, 57, memberitahu, kejadian itu amat menakutkan apabila lebih tujuh bumbung zink dari perumahan sebelah iaitu Taman Bersatu Fasa 3 terhempas betul-betul di hadapan rumahnya.

“Saya pada mulanya dengar bunyi angin, selepas itu bunyi seperti ada benda terhempas dan apabila lihat dari tingkap, saya nampak longgokan bumbung zink berada di hadapan rumah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Kata Noriah, bumbung zink itu diterbangkan angin yang berpusar dari arah perumahan sebelah yang terletak sejauh kira-kira 500 meter.

“Nasib baik pada masa itu tiada kanak-kanak yang bermain di jalan hadapan rumah saya,” jelasnya sambil memberitahu turut mengalami kerugian kira-kira RM10,000 akibat kerosakan bumbung dan barangan elektrik.

Menurutnya, kejadian ribut tersebut adalah yang paling teruk melanda kawasan itu sejak dia menetap di situ kira-kira 20 tahun lalu.


Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

No comments: