Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Tuesday, November 1, 2011

Budak lembam tiada MyKad

MOHD. HAFIZ menunjukkan kad pengenalan sementara miliknya di Melaka semalam.

p/s : Apakah yang JPN boleh bantu? dari berikan kerakyatan kepada orang luar yang tentu belum taat kepada negara Malaysia, lebih baik pastikan remaja ini benar-benar dilayan sebagai warganegara, sudah tentu ia dilahirkan di negara ini dan dibesarkan di sini, di rumah kebajikan pula tu!............
MELAKA – Tidak tahu puncanya, seorang remaja yang dibesarkan di rumah kebajikan sejak kecil kini dihantui rasa gelisah kerana gagal memperoleh status warga negara meskipun sudah beberapa kali membuat permohonan di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Lebih membingungkan Mohd. Hafiz, 21, kehidupannya kini terpaksa berbekalkan sijil kelahiran sementara yang dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kerana ketiadaan MyKad.

Lebih menyedihkan, Mohd. Hafiz yang juga remaja lembam, sijil kelahiran sementara itu juga tidak tertera agama, asal keturunan dan bangsanya.

''Saya kerap berdepan kesukaran setiap kali berurusan dengan pihak berkuasa berikutan tiada kad pengenalan.

''Saya juga gagal memperoleh pekerjaan dan membuka sebarang akaun bank,'' katanya ketika ditemui Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional (Pembela BN) di Kota Cemerlang di sini semalam.

Bercerita mengenai kehidupannya, Mohd. Hafiz memberitahu, dia dibesarkan di Rumah Kanak-Kanak Tengku Ampuan Afzan, Kuantan sejak kecil sehingga darjah enam tanpa diketahui asal-usul serta ibu bapa kandungnya.

Selepas tamat darjah enam, ketika berusia 13 tahun, dia kemudian dihantar oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ke Rumah Budak Laki-Laki Tun Abdul Aziz di Durian Daun, di negeri ini.

"Selepas tamat sekolah, saya banyak bekerja di restoran makan, disebabkan tiada kad pengenalan, saya sering diberikan layanan buruk oleh majikan tempat saya bekerja,'' katanya.

No comments: