Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, August 3, 2013

Perlukah Duit Raya? : Negatif VS Positif

Apabila dapat duit raya sehingga beratus-ratus ringgit, kanak-kanak yang menerimanya mula memasang ‘angan-angan’ untuk membeli barang kesukaan. Namun ada juga yang menabung dan menggunakannya ketika diperlukan.
Kalau dilihat dari perspektif positif, pemberian duit raya mampu memberikan senyuman kepada anak-anak kecil atau yatim umpamanya, keluarga berpendapatan rendah atau miskin dan beberapa golongan lain.
Sebenarnya jika kita lihat dari skop Malaysia saja, budaya memberi duit raya memang sudah lama diamalkan sejak dulu lagi walaupun ia bukanlah sesuatu yang wajib ataupun satu kemestian. Namun mungkin tidak bagi segelintir anak-anak kecil yang menunggu duit raya ketika berhari raya.

Senario biasa yang berlaku setiap kali datangnya raya terutamanya di kampung atau kawasan perumahan luar bandar, anak kecil akan lekas berkumpul dengan teman-teman seawal pagi untuk mengumpul duit raya dengan ‘pusing’ satu kampung.

Tuan rumah yang memberikan duit raya ­paling banyak akan mendapat kunjungan lebih ramai. Individu pertama yang pergi ke rumah itu akan memberitahu kawan-kawan lain. Malah lebih kelakarnya, ada anak kecil yang singgah ­lebih daripada sekali semata-mata ingin ­penuhkan poketnya.

Tuan rumah yang beri duit raya sedikit akan mendapat gelaran seperti kedekut atau Haji Bakhil. Itulah keadaannya beraya di kampung dan kanak-kanak adalah penyeri yang memeriahkan lagi sambutan hari raya.

Namun apabila sudah masuk ke alam remaja, dalam lingkungan usia 13 tahun ke atas, jarang mereka diberikan duit raya tetapi tak dinafikan masih ada yang menerimanya. Cuma jumlahnya sudah berbeza.

Kalau boleh, nak ulang semula kehidupan beraya seperti dulu, tidak perlu memberi duit raya tapi menerimanya. Namun tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima.

Kaum Cina memberi gelaran duit raya sebagai ‘angpau’. Mengikut tradisi mereka, wanita atau lelaki yang belum mendirikan rumah tangga wajib menerima ‘angpau’ daripada mereka yang sudah berkahwin tak kira peringkat usia.

Pemberian duit raya tidak menjadi menjadi satu tradisi wajib apabila tibanya Aidilfitri, namun tak salah jika pemberian itu dianggap sebagai satu sedekah atau hadiah kepada anak-anak.

Ada antara ibu bapa menggunakan alasan ‘duit raya’ untuk memujuk anak-anak berpuasa. Ini bukannya dianggap sebagai rasuah tetapi untuk mendidik anak agar mentaati suruhan ­agama.


7 Kelebihan menabung

1. Manfaat untuk jangka panjang

Ramai yang rasa menyesal apabila tak ada duit simpanan untuk masa depan. Duit simpanan ini boleh dimulakan dengan duit syiling 10 sen yang kita simpan di dalam tabung setiap hari. Tidak salah duit raya juga dijadikan sebagai duit tabungan, malah memberikan lebih banyak manfaat untuk masa depan. Ketika masih muda ini mungkin kebaikan menyimpan duit itu belum terlihat, namun apabila anda sudah tua, duit simpanan itu akan digunakan selepas tak larat lagi untuk keluar bekerja.


2. Meningkatkan pendapatan
Dengan menabung dapat meningkatkan lagi pendapatan bulanan anda. Boleh mula dengan cara menyimpan duit raya di dalam bank atau badan kewangan yang lain dan anda akan dapat manfaat yang banyak daripada simpanan itu.


3. Berjimat cermat
Berjimat bukanlah sehingga anda berada pada tahap kedekut sehingga menyebabkan perbelanjaan harian ada masalah tetapi berjimat dengan cara tidak berbelanja membeli barang yang tidak memberikan kepentingan kepada diri. Orang kata, berbelanja dengan berhemah.


4. Berlaku kecemasan
Sebagai manusia biasa, kita tak tahu apa dan bila sesuatu itu akan berlaku. Jadi tak salah untuk kita siapkan diri dari segi kewangan yang kukuh. Mungkin ada kawan-kawan yang tak sudi untuk beri pinjam wang mereka. Menabung dari sekarang agar tidak menyesal pada kemudian hari.


5. Modal berniaga
Duit tabungan atau simpanan itu boleh digunakan untuk pelaburan dan modal untuk memulakan perniagaan terutama buat mereka yang tak suka kerja makan gaji. Jadi duit tabungan itu boleh dijadikan sebagai modal untuk memulakan perniagaan.


6. Pendidikan
Ibu bapa mana yang tak mahu anak-anak menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dan berjaya dalam kehidupan mereka. Jadi dengan simpanan pendidikan ini mampu memberikan 1,001 manfaat buat ibu bapa dan anak-anak. Tak perlu lagi ayah anda ‘garu kepala’ selepas anak mendapat tawaran belajar di universiti.


7. Melancong
Duit simpanan itu juga anda boleh gunakan untuk melancong ke destinasi tertentu yang sudah lama diimpikan. Malah anda boleh membeli-belah di tempat melancong dengan lebih mudah tanpa perlu ada rasa bimbang tidak cukup wang.

No comments: