Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, June 2, 2013

Sami ikrar usir umat Islam dari Myanmar

Yangon: Seorang pemimpin Buddha semalam mendedahkan hasratnya meniru Liga Pertahanan Inggeris (EDL) dalam usaha mengusir penduduk minoriti Islam dari Myanmar.
Ashin Wirathu mengetuai kempen ‘969’ untuk memulaukan perniagaan masyarakat Islam dan menamatkan perkahwinan campur antara penduduk minoriti itu dengan penganut Buddha.
“Saya tidak peduli dengan gelaran diberikan kepada saya, termasuk Osama bin Laden Myanmar atau neo-Nazi berkepala botak,” kata Ashin.
Kumpulan ‘969’ yang diketuainya bertanggungjawab terhadap keganasan bulan lalu antara pengikutnya dengan penduduk Islam yang menyebabkan 43 terbunuh di bandar Meiktila.
Dan Khamis lalu, ratusan penyokong kempen berkenaan yang bermotosikal dan membawa batang besi merusuh di bandar di timur laut Myanmar untuk membakar premis perniagaan penduduk Islam dalam keganasan terbaru di negara itu.
Kejadian di Lashio itu berlaku sehari selepas pengikut sami pelampau itu membakar masjid dan rumah anak yatim Islam.
Wirathu, sami yang amat membenci Islam, dipenjara pada 2003 kerana menghasut keganasan terhadap penduduk Islam negara itu, tetapi dibebaskan tahun lalu sebagai sebahagian daripada pengampunan untuk banduan. Dia mengaku berada di Meiktila bulan lalu ketika penduduk Buddha mengganas.
Dia menggesa penduduk Buddha di seluruh Myanmar memulaukan perniagaan masyarakat Islam dan mengagihkan pelekat ‘969,’ simbol elemen ajaran Buddha.
Sami itu, seperti kebanyakan penduduk Buddha dilihat bimbang dengan kejayaan masyarakat Islam Myanmar.
“Mereka (penduduk Islam) pandai berniaga. Mereka menguasai perniagaan pengangkutan dan pembinaan. Kini, mereka mengambil alih parti politik. Jika mereka berjaya, kami akan berakhir seperi Afghanistan atau Indonesia,” kata Wirathu.
Myanmar ialah negara Buddha, tetapi sembilan peratus daripada 60 juta penduduknya beragama Islam.
Bulan lalu, tersebar rakaman video menunjukkan anggota polis berdiri kaku sambil menyaksikan anggota ‘skuad 969’ membakar seorang lelaki Islam. - Agensi

No comments: