Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, May 1, 2011

Squash : Nicol, Nafiizwan juara

NAFIIZWAN (kiri) dan Nicol menguasai kejohanan individu Asia semalam.
RATU skuasy negara, Datuk Nicol Ann David menepati ramalan apabila merangkul gelaran kelapannya manakala Mohd. Nafiizwan Adnan mengejutkan pilihan utama, Ong Beng Hee pada perlawanan akhir Kejohanan Individu Asia ke-16 yang berakhir di Pulau Pinang semalam.

Nafiizwan, yang mengejutkan pilihan kedua, Farhan Mehboob dari Pakistan pada saingan separuh akhir semalam, meneruskan rentak cemerlang dengan menjinakkan pilihan utama itu 11-7, 7-11, 11-7, 11-8 dalam masa 64 minit.

Pemain berusia 25 tahun dari Terengganu itu berkata, beliau tidak pernah berfikir dapat menewaskan Beng Hee tetapi keazamannya bertambah kuat selepas mengalahkan Farhan sebelum layak ke final.

"Saya paksa diri saya untuk menampilkan persembahan terbaik dan ia berhasil apabila mampu mengawal keadaan," kata Nafiizwan selepas kejayaan sulung dalam edisi Asia itu.

Manakala Beng Hee selaku juara empat kali berkata, beliau amat kecewa dengan kekalahan itu kerana terpaksa bersusah payah mengawal rentak permainannya.

Dalam pada itu, Nicol yang juga pemain No. 1 dunia tidak menghadapi masalah untuk menumpaskan pemain Hong Kong, Annie Au Wing-Chi 11-3, 11-2 dan 11-5 dalam masa 23 minit pada aksi yang berlangsung di Pusat Skuasy Antarabangsa Nicol David di Bukit Dumbar itu.

Sebelum ini, Nicol, 27, menjuarai kejohanan itu pada 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 dan 2010.

"Saya bangga dapat menjuarai kejohanan ini di gelanggang sempena nama saya serta di hadapan ahli keluarga dan penonton tempatan," katanya yang akan kembali berlatih di bawah jurulatih Liz Irving di Amsterdam, Belanda.

Nicol berkata, beliau berharap untuk kembali beraksi pada Kejohanan Terbuka Malaysia pada Julai ini.

Dalam pada itu, naib juara, Annie Au yang menduduki ranking ke-11 dunia berkata, Nicol memang pemain yang sukar diatasi.

"Saya berasa letih selepas perlawanan sengit pada separuh akhir semalam," katanya.

No comments: