Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, September 9, 2012

Saksi Hidup : Kisah Tok Ujang bersama Leftenan Adnan


Kisah hidup Tok Ujang

Ujang Mormin, 91, merupakan satu-satunya saksi peperangan menentang Jepun yang masih hidup sehingga kini. Dia juga pernah bersama Leftenan Adnan menentang Jepun di Singapura.

PAKAIAN seragam tentera menarik minat Ujang untuk menyertai pasukan tentera ketika mudanya.


AKTIVITI harian Ujang Mormin sangat ringkas, bermula awal pagi untuk beribadat. Hidup bersendirian pada usia 91 tahun menjadikan dia lebih gemar makan di luar berbanding memasak sendiri.
Masih mampu memandu kereta, dia yang menetap di Rumah Rakyat Sikamat, Negeri Sembilan kadangkala akan ke Desaru untuk menikmati makan tengah hari.
Katanya, makanan yang dijual di situ sedap. Kemudian, dia pulang untuk tidur sebentar dan pada petangnya, Ujang yang lebih mesra dipanggil Tok Ujang berkebun di halaman rumah.
"Tiada apa yang boleh dibuat pada waktu malam selepas solat dan makan malam jadi, tidur awal," katanya sambil menambah dia akan tidur sekitar pukul 9 hingga 10 malam.
Walaupun telah pun berusia hampir 100 tahun, dia masih lagi berkebun di halaman rumah, memangkas dahan-dahan pokok malah masih mampu memegang cangkul menggembur tanah.
Tiada sebarang keistimewaan jika dilihat daripada pandangan mata kasar, namun ketika warga emas itu berumur 21 tahun, dia pernah bersama Leftenan Adnan menentang Jepun di Singapura.
Bercakap dalam loghat Negeri Sembilan, Ujang yang mesra dipanggil sebagai Tok Ujang boleh menceritakan saat-saat beliau dan rakan sepasukan dipanggil untuk bertugas.
"Semasa bercuti selepas tamat latihan di Port Dickson, kami dipanggil balik untuk bertugas di depoh yang terletak di Singapura," kenang Tok Ujang ketika ditemui di Seremban, Negeri Sembilan.
Sasaran pertama
TENTERA Jepun menakluk Malaya dari Kota Bharu, Kelantan.


British ketika itu menyangka pihak Jepun akan menyerang Singapura dahulu tetapi sebaliknya berlaku apabila Kota Bharu, Kelantan menjadi sasaran pertama.
Disebabkan perkara tersebut, tentera dibawa ke Pahang dan menggunakan taktik undur serta bertahan, pasukan yang dianggotai Tok Ujang bergerak semakin ke selatan seterusnya ke Singapura.
"Perasaan ketika itu bercampur-campur. Ada takut dan berani. Rasa takut akan kalah tetapi apabila melihat rakan sepasukan gugur di medan perang, semangat menjadi berkobar-kobar," ujarnya.
Setakat ini, Ujang merupakan satu-satunya saksi peperangan menentang Jepun yang masih hidup sehingga kini. Selepas Singapura jatuh ke tangan Jepun, Ujang hidup secara gerila sehelai sepinggang selama dua bulan.
Pada malam 14 Februari itu, British menasihatkan anggota tentera yang masih hidup untuk melakukan dua perkara iaitu menyerah diri untuk menjadi tawanan perang atau berundur ke dalam hutan. Opsyen kedua dipilih Ujang.
Gaji kecil
KERETA API Tanjong Pagar pernah menjadi sebahagian daripada sejarah hidup Tok Ujang yang mahu pulang ke Rembau, Negeri Sembilan.


Sepanjang berada di dalam hutan Singapura, Ujang mendapat perlindungan daripada sebuah keluarga yang menetap di Jalan Seranggon.
Kemudian dia menyusup ke stesen Tanjung Pagar sebelum menaiki kereta api ke Rembau, Negeri Sembilan dan menetap di situ selama setahun.
Pada tahun 1943 sehingga 1944, Ujang ke Johor Bahru, Johor dan menetap di sana bersama kakaknya sambil bekerja sebagai pemotong kayu balak dengan pihak Jepun.
WAKTU lapang Tok Ujang pada waktu petang terisi dengan aktiviti berkebun di halaman rumahnya.


"Bekerja dengan Jepun sangat susah. Gaji terlalu sedikit iaitu sebanyak $15 dengan sekati beras kapur," ceritanya.
Beras kapur merupakan beras paling rendah kualitinya, ia dicampur dengan kapur barus supaya tahan lama. Kuantiti kapur yang terlalu banyak sehinggakan apabila tangan dimasukkan ke dalamnya, tangan menjadi putih.
Ujang meminati bidang ketenteraan kerana tertarik dengan adat istiadat pemakaian tentera yang dipanggil baju mufti.
Di kampungnya, terdapat lima orang yang memohon untuk menjadi tentera tetapi hanya dua orang yang lepas menjadi tentera dan salah satunya ialah Ujang.

No comments: