Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Wednesday, February 29, 2012

Jantung tersembul di dada

SETELAH menjalani pembedahan, jantung Ryan dapat 'dimasukkan' semula.

KELAHIRAN seorang budak lelaki di Amerika Syarikat (AS), Ryan Marquiss dianggap sebagai satu keajaiban. Dia lahir dengan jantungnya berada di luar badan tetapi masih hidup.

Jantung kanak-kanak itu terbonjol keluar pada bahagian dadanya. Organ itu hanya dilapisi oleh membran yang sangat nipis.

Seperti kebanyakan kes lain seumpamanya, doktor pernah menjangkakan dia akan meninggal dunia dalam tempoh tiga hari selepas dilahirkan. Jantung Ryan juga tidak berkembang dan cuma sebelah jantungnya yang berfungsi.

Doktor menasihati ibu bapa Ryan supaya menggugurkan kandungan itu tetapi mereka enggan. Namun, kecekalan mereka berbalas apabila Ryan masih bernafas pada usia tiga tahun sekarang.

Keajaiban

Kata ibunya, Leighann Marquiss: "Kami berserah kepada takdir. Kami tahu cuma keajaiban yang akan membolehkan dia terus hidup. Tetapi kami tidak sanggup menggugurkan kandungan itu.
"Doktor memberitahu tiada bayi senasib Ryan yang boleh hidup lama. Jadi apabila dia masih bersama kami pada hari ini ia adalah sesuatu yang menakjubkan."

Doktor mengenal pasti masalah jantung Ryan itu berlaku ketika kandungan ibunya berusia 12 minggu. Dia disahkan mengalami masalah ektopia kordis.

Menurut fakta, kejadian itu akan berlaku ke atas lapan orang bayi dalam sejuta kehamilan. Sebanyak 90 peratus daripada mereka akan lahir dan meninggal dunia dalam tempoh tiga hari.

Lebih mengejutkan apabila Ryan juga menderita sindrom hipoplastik jantung kanan. Hanya bahagian kiri jantungnya yang berkembang dengan sempurna.

Jelas ibu kepada tiga orang cahaya mata itu, biarpun banyak keganjilan dalam sistem tubuh Ryan, dia bertuah kerana Ryan mampu hidup dalam keadaan jantung yang tidak normal.

"Kami tahu untuk terus hidup dengan sebelah jantung sahaja, dia berdepan dengan halangan yang besar," ujar ibu kepada Natalie, 7, dan Ainsley, 5, itu.

Pada penghujung Februari 2009, pakar perubatan di Pusat Perubatan Kanak-Kanak Nasional Washington (CNMC), AS menggunakan kaedah caesarian untuk mengeluarkan Ryan dari perut ibunya.

Pengarah program jantung fatal CNMC, Dr. Mary Donofrio, menjelaskan bahawa sekiranya Ryan mampu hidup, jantung yang terdedah itu akan mudah dijangkiti dan boleh membuatnya maut.

Malah, walaupun tiada sebarang jangkitan, dia masih berisiko kerana mempunyai masalah kedua iaitu hanya satu ventrikel jantung yang berfungsi.

"Dia memerlukan pembedahan agar jantungnya dapat mengepam darah dengan sempurna.
"Saya beritahu keluarganya bahawa jika dia terus hidup itu bermakna kejadian ini adalah satu keajaiban," kata Donofrio tiga tahun lalu.
Pembedahan

Ketika usianya dua minggu, Ryan menjalani pembedahan central shunt di dalam jantungnya untuk memastikan peredaran darah yang baik.

Seterusnya dia melalui lebih 12 sesi pembedahan dalam tempoh dua tahun. Pembedahan itu adalah untuk mengubahsuai sistem peredaran darah agar sesuai dengan jantungnya.

Tisu pengembang diletakkan di bawah kulitnya agar dapat menghasilkan lebih banyak sel kulit. Tindakan itu dapat melindungi jantung yang menonjol itu. Ryan mungkin memerlukan transplan jantung untuk terus hidup.

Beberapa kes sedemikian turut dilaporkan berlaku di Malaysia. Pada Mac 2009, seorang bayi lelaki dengan keadaan sama lahir di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, Johor.

Koh Jun Hao yang merupakan anak keempat dalam keluarga terpaksa melalui lebih 20 kali pembedahan bagi membolehkan organ tersebut ditutup dengan kulit tiruan. Malangnya, Jun Hao meninggal dunia pada April tahun lalu akibat masalah jantung tersebut.

Pakar Kardiologi Pediatrik, Hospital Perubatan Pantai, Dr. Mohd. Azam Mohd. Nor berkata, keadaan abnormal pada jantung janin boleh dikesan pada minggu keempat kehamilan.

"Secara asasnya, pemeriksaan akan dilakukan bagi mengetahui keadaan organ penting tersebut pada usia kehamilan itu.

"Ekokardiogram digunakan bagi menilai struktur dan fungsi jantung bayi dengan sensor elektronik merekodkan visual pergerakan jantung. Bagi kandungan yang melepasi usia 20 minggu pula, diagnosis penyakit jantung pada janin dilakukan," ujarnya.

No comments: