Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Monday, December 12, 2011

Sebahagian Penyelia dan Petugas PDK juga layak memohon Bantuan Rakyat 1Malaysia

Sebahagian dari Penyelia-Penyelia dan Petugas-Petugas PDK juga layak memohon Bantuan Rakyat 1Malaysia jika mereka mempunyai sebab musabab seperti di bawah:

  1. Ibu tunggal (suami telah meninggal)
  2. Ibu tinggal (telah bercerai-ada surat cerai) (yang ditinggalkan tanpa cerai kena tanya yang berwajib-eden xleh jawab)
  3. Penyelia PDK yang telah berkahwin tetapi pasangannya (suami) berpendapatan di bawah RM1,800.00 (mempunyai anak lebih dari 2 orang), (yang anak sorang je tuh! usaha lahhh lebih sedikit)
  4. Petugas PDK yang telah berkahwin tetapi pasangannya (suami) berpendapatan di bawah RM2,200.00 (mempunyai anak lebih dari dua orang) (kalau nak tambah anak dalam sebulan memang tak sempat, tapi tambah daya usaha tu pasti bolehhhh)
  5. Penyelia-Penyelia PDK atau Petugas-Petugas PDK yang tidak berkahwin dan telah mencapai taraf warga emas (60 tahun ke atas), dan duduk bersendirian .
  6. Penyelia-Penyelia PDK atau Petugas-Petugas PDK yang bertaraf bapa tunggal/bapa tinggal dan menyara anak-anak mereka (yang tak sara anak/anak-anak.....kirim salam nak layak).
Penyelia-Penyelia PDK dan Petugas-Petugas PDK yang belum berkahwin, he he heeee, "lu pikirlah sendiri", kompom tak layakkkk.

Kenapa layak?

  • Penyelia PDK bertaraf sukarelawan dengan saguhati bulanan sebanyak RM1,200.00 sebulan.
  • Petugas PDK bertaraf sukarelawan dengan saguhati bulanan sebanyak RM800.00 sebulan.
Maklumat lanjut dan kepastian, sila rujuk ke LHDN.

No comments: