Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Sunday, March 24, 2013

Meteor bagai bulan mengambang


Washington: Kilauan cahaya yang dilaporkan menerangi langit di pantai timur Amerika Syarikat (AS) ada kaitan dengan ‘insiden meteor’,” kata Agensi Angkasa Lepas AS (Nasa), semalam.
Pegawai Alam Sekitar Nasa Bill Cooke berkata, cahaya meteor itu dilaporkan begitu terang seolah-olah bulan mengambang.
gambar dari fail
Katanya, orang ramai dari New York hingga Washington menulis mengenai fenomena itu di media sosial. Cooke berkata, pada asasnya Nasa mendapati ada batu besar yang memasuki atmosfera di bahagian timur laut AS.
“Meteor itu dilihat secara meluas dengan lebih 350 laporan dikesan di laman sesawang Persatuan Meteor Amerika,” katanya.

Ahli persatuan itu, Robert Lunsford berkata, mereka melihat kilauan seperti tahi bintang yang sangat terang.

Cahaya terang-benderang di langit itu dapat dilihat sehingga jauh ke selatan di Florida dan hingga ke utara di New England, lapor akhbar USA Today.
Pengarang berita AP, Matt Moore berkata, dia sedang beratur untuk menonton konsert di Philadelphia ketika senja apabila ternampak “kilatan cahaya yang terang bergerak di langit sepantas kilat...dan secara senyap.” “Ia jelas kelihatan sangat tinggi di atmosfera.

“Tetapi dari cara ia muncul, kelihatan seperti sebuah pesawat yang bersedia untuk mendarat di lapangan terbang,” katanya. Moore berkata, imbasan cahaya itu kelihatan kira-kira dua hingga tiga saat dan kemudian menghilang. “Ia berbentuk bulat kekuningan dan anda boleh tahu ia terbakar,” katanya.
Ketua astronomi di Institut Franklin di Philadelphia, Derrick Pitts bersetuju dengan pendapat bahawa cahaya itu mempunyai tanda seakan-akan ‘bola api’. - AFP

No comments: