Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, June 23, 2012

PDK Selayang : Lawatan dari JKM WPKL dan PDK-PDK WPKL

Seramai 48 orang pelawat yang terdiri dari kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Jawatankuasa dari PDK-PDK dari Kuala Lumpur telah melawat PDK Selayang pada 14hb jun 2012.

Rombongan tersebut tiba dengan sebauh bas dan sebuah van JKM WPKL tiba pada jam 9:20 pagi, dengan diketuai oleh Timbalan Pengarah JKM WPKL, iaitu Puan Khamsiah.

Delegasi tersebut telah disambut oleh Puan Nor Zulina Mansor, Pegawai Penyelaras PDK Daerah Gombak, yang hadir untuk meraikan delegasi pelawat tersebut.
En. Mohd Yusof sedang menyampaikan taklimat

Mereka telah diberi taklimat oleh Naib Pengerusi II PDK Selayang iaitu Encik Mohd Yusof Tawil.
Salah seorang anggota rombongan sedang mengajukan soalannya.

Beberapa soalan juga telah diajukan oleh pelawat terutamanya bagaimana PDK Selayang menangani masalah-masalah dalam menguruskan PDK.
Puan Nor Zulina Mansor sedang menyampaikan ucapan alu-aluan

Mereka juga berpeluang melihat beberapa peserta muzikal teater "Groovability" sedang membuat latihan yang dijalankan oleh seorang Petugas PDK Selayang iaitu Encik Mohd Shah Rizal Mah@Man.
Puan Khamsiah dalam ucapan balasnya.

Selain itu mereka juga melawat kelas-kelas PDK dan juga kelas Pemulihan Anggota serta beberapa remaja yang sedang melakukan latiahn bekerja domestik.
Melihat latihan perkusi

Pertukaran cenderahati


Cenderahati untuk semua Pengerusi-Pengerusi PDK WPKL
Rombongan pelawat telah berangkat pulang pada jam 12:25 tengahari.

No comments: