Latar Belakang PDK Selayang

SEJARAH PENUBUHAN:

PDK Selayang (Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Selayang) telah ditubuhkan pada 1hb Sept 1991, oleh sekumpulan ibubapa kepada kanak-kanak kurang upaya (pada masa tersebut dipanggil sebagai kanak-kanak istimewa) yang anak-anak mereka telah dikeluarkan dari pembelajaran wajib di sekolah-sekolah aliran perdana di Selayang, dengan alasan mereka (OKU tersebut) "tidak boleh belajar". Alasan sebenar Guru Besar sekolah-sekolah tersebut ialah mereka takut graf pencapaian sekolah akan menurun.

Bermula dengan 15 orang kanak-kanak kurang upaya kelas diadakan sekali seminggu pada setiap hari Sabtu dari jam 8:30 pagi hingga 1:00 tengahari, dengan dilatih oleh seorang Petugas PDK (panggilan Cikgu PDK pada masa tersebut) iaitu Puan Noraini Othman.

Hari ini PDK Selayang telah berkembang pesat dengan jumlah pelatih OKU PDK seramai 102 orang melalui beberapa program iaitu Kelas Harian EIP, Kelas Harian LPV, Kelas Harian Pemulihan Perubatan (Pemulihan Anggota, Pemulihan Pertuturan dan Pemulihan Carakerja), Lawatan ke Rumah dan Program Rumah Kelompok (lelaki).

Kumpulan Sasar Utama:
OKU (Orang Kurang Upaya)

Kumpulan Sasar Tambahan:
Anak-Anak Yatim, Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik, Ibu Tunggal/Ibu Tinggal, Warga Emas dan Keluarga Miskin (dari lingkungan kumpulan sasar utama)

Kelas Harian EIP:
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 8:30am-12:30pm.

Kelas Harian LPV (Latihan Pemulihan Vokasional):
5 hari/minggu; Isnin-Jumaat; 9:00am- 4:00pm.

Kelas harian Pemulihan Perubatan pula dijalankan seperti berikut:

Pemulihan Anggota:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu danJumaat; 8:30-11:30am; untuk OKU dari keluarga miskin dan berpendapatan rendah.

Sabtu & Ahad pula dikhaskan kepada OKU yang keluarganya mampu bayar penuh kos pakar (OKU dari keluarga kaya).

Pemulihan Pertuturan:
2 hari/minggu, Rabu dan Jumaat 8:30am- 12:00pm; untuk OKU dari keluarga berpendapan rendah dan miskin dan hari 2 hari dalam seminggu dikhaskan untuk OKU dari keluarga kaya yang mampu membayar kos pakar.

Pemulihan Carakerja:
3 hari/minggu; Isnin, Rabu dan Jumaat; 8:30-11:30am; untuk pelatih kanak-kanak; 2:30-4:00pm untuk pelatih remaja PDK.

Program Lawatan ke Rumah:
2 kali/minggu; Selasa (2:00-4:00 petang) dan Sabtu (9:30am-12:30pm). Berdasarkan keperluan dan persetujuan dari ibubapa/penjaga untuk kehadiran Petugas PDK di kediaman mereka.

Program Rumah Kelompok (Lelaki):
Menempatkan seramai 4 OKU yang telah bekerja. (telah ditamatkan pada Januari 2015)

Pengurusan:
PDK Selayang yang ditadbir-urus oleh satu Jawatankuasa yang dilantik oleh ibubapa/penjaga OKU.

PDK Selayang dipengerusikan oleh Y. Bhg. Dato' Ir. Dr Haji Azhari Md Salleh, dengan kekuatan Jawatankuasa seramai 13 orang, (sila lihat
side menu).

Kakitangan:
Seramai 15 kakitangan berkhidmat di PDK Selayang yang diketuai oleh Penyelia PDK iaitu Puan Noraini Othman, (sila lihat
side menu).


Saturday, April 2, 2011

Badminton : Datuk Misbun rujuk semula dengan BAM.


SELEPAS tiga bulan bermain teka- teki, jurulatih perseorangan negara, Datuk Misbun Sidek tidak jadi ‘bercerai’ dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) selepas bersetuju menarik balik peletakan jawatan yang dibuatnya pada 31 Disember lalu.

Dengan hanya menitip sepucuk surat yang dihantar kepada Presiden BAM, Datuk Seri Nadzmi Mohd. Salleh empat hari lalu, segala-galanya berakhir apabila Majlis BAM yang bermesyuarat lebih dua jam semalam menerima semula Misbun dengan tangan terbuka.

“Datuk Misbun Sidek telah menarik balik surat peletakan jawatannya dan BAM bersetuju menawarkan kontrak baru kepada beliau selepas ini,” kata Nadzmi selepas berakhir mesyuarat majlis.

Ketika mengulas lanjut kontrak baru itu, Nadzmi berkata, butir-butir terperinci mengenainya masih belum diputuskan dan beliau enggan mendedahkan sama ada ia lebih baik daripada kontrak sebelum ini termasuk tempoh kontrak untuk mengikat Misbun.

“Kita belum bincang lagi tentang kontrak baru itu tetapi apa pun butirannya, saya rasa Misbun akan menerimanya kerana dia bukan seorang yang cerewet sangat.

“Apa yang penting sekarang, Misbun telah bersetuju untuk sambung semula kontrak dengan BAM. Yang lain itu, kita boleh bincang kemudian,” tegasnya.

Mengenai kedudukan Misbun sebagai jurulatih Datuk Lee Chong Wei, Nadzmi menegaskan, tidak semestinya jurulatih perseorangan negara itu akan kembali pada tugas lamanya.

Sebaliknya kata beliau, ia bergantung kepada Chong Wei untuk menentukannya kerana ketika ini tanpa Misbun, pemain No. 1 dunia itu tetap menunjukkan prestasi yang membanggakan.

“Semuanya boleh berlaku kerana yang menentukannya ialah pemain itu sendiri. Misbun dan semua jurulatih BAM hanya bertindak sebagai penyokong dari belakang,” tegasnya.

Sewaktu ketiadaan Misbun, Tey Seu Bock mengisi kekosongan yang ditinggalkan itu dan bersama Rashid Sidek, mereka berjaya membantu Chong Wei muncul juara Seluruh England.

Ketika ini, tiga jurulatih perseorangan diperuntukkan BAM untuk melatih enam pemain elit negara.

No comments: