Nih dia ghupenye, pinjam gambau oghang. tq muncity |
Bahan-Bahan:
- 4 tin kacang pool (atau rendam kacang parang semalaman dan rebus hingga empuk -kisar/tumbuk hingga separuh kasar atau separuh halus - ikut suka), (kalau rendam dengan air panas 3-4 jam dah cukup)
- 1 tin kecil minyak sapi, (bukan minyak lembu aaaeh! takut ada yang naik minyak kang)
- 1 sudu makan ketumbar - di sangar, (kalau tak tau apekebendenye tuh, sila tanya oghang ghumah aku!)
- 1/2 sudu makan jintan manis - di sangar,
- 1/4 sudu makan jintan putih - di sangar,
- 3 biji bawang besar,
- 2 biji bawang putih, (pastikan bukan dua labu, nanti hantu pun taknak dekat).
- garam & gula sesedap rasa.
Taburan di atas kacang pool/hiasan penyedap mata atau penyedap selera-ikut suka, tapi mesti:
- Bawang besar & tomato (potong dadu) kalau malas cincang je (tapi macam hawau le ghupenye),
- Lada hijau (dihiris), Limau kasturi (dibelah dua) kalau boleh tolong buang bijinya, (takut masuk hidung nanti kang tumbuh lak!)
- Telur goreng mata kerbau (boleh goreng dengan minyak sapi/minyak sawit-ikut suka) (tapi kena ikut gak, kalau tak nak goreng pakai minyak ape? hah! minyak dagu!!).
Cara Cara:
- Panaskan minyak sapi dicampur dengan sedikit (2-3 camca) minyak makan ke dalam periuk.
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau/pecah bau.
- Masukkan kacang parang yang sudah dimesin dan garam sesedap rasa dan tunggu hingga mendidih. (kalau masin sangat tu tanda gila nak kawin tok tua tuh!)
- Hidangkan dengan bahan-bahan taburan dan sedikit minyak sapi di atasnya dan beberapa keping roti perancis/roti kayu dan jangan lupa telur mata kerbau tadi sekali.
- Dah makan!....tak gheti-gheti cuci pinggan!! Chaaettt!!!
Kalau tak sedap, kenalah pegi Plaza Larkin, bayau RM3.50 kompom sedap, bende bebayau le katekannn!
No comments:
Post a Comment